Múlik a reggeli félelem Európában

Az európai adósságválság körüli félelmek miatt komoly 2-3 százalékos csökkenéssel kezdődött a nap Európában, ám a kezdeti pesszimizmust követően valószínűleg a short pozíciók zárásainak is köszönhetően szép pattanást mutattak az irányadó fejlett nyugat-európai részvényindexek. A most látott heves volatilitás várhatóan az egész kereskedés során velünk maradhat.
portfolio.hu, 2011. november 3. csütörtök, 10:59
Fotó: Napi.hu

A nyitáskor látott pesszimista hangulatot az európai adósságválság körüli negatív hírek fűtötték, miután a nemzetközi szervezetek úgy döntöttek, hogy a görög népszavazásig elhalasztják az országnak adandó következő hitelrészletet, mely nélkül gyorsan csődbe kerülhetnének a görögök. Továbbá a friss hírek szerint csak az eurózóna tagságról szavazhatnak Görögországban.

A most látott ideges mozgások pedig várhatóan a délután során is velünk maradhatnak, miután számos fontos amerikai makroadat mellett az EKB kamatdöntés is napvilágra kerül. 13:30-kor érkezik a heti friss munkanélküli segélykérelmek száma Amerikában, 13:45-kor teszik közzé az EKB kamatdöntést, majd a döntésről szóló sajtótájékoztató fél háromtól kezdődik. Három órától pedig az októberi szolgáltatói ISM index és a szeptemberi ipari cikkek rendelésállományát publikálják az Egyesült Államokban.

A vállalati hírek közül kiemelhető minden idők legjobb harmadik negyedévét könyvelhette el a BMW a szeptemberben végződőtt három hónapos időszakban, a német autógyártó új rekordot ért el az értékesítésben, az árbevételben és a profitban is. A kiugróan jó eredmény a menedzsment véleménye szerint annak köszönhető, hogy a társaság sikeresen alakította át modellpalettáját és a hatékonyságjavítás irányába tett lépések is meghozták gyümölcsüket. A jó jelentésnek hála a társaság részvényei 2,6 százalékos emelkedést mutatnak.

A bankszektor képviselői közül ma jelentett a francia BNP Paribas, mely a profitjának a 72 százalékos visszaeséséről adott számot köszönhetően egy 2 milliárd eurós veszteségleírásnak, amit a görög kitettségén könyvelt el a társaság. A részvény a jelentős profitvisszaesés ellenére 2,8 százalékos pluszt mutat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK