Kevesebb mint négy óra alatt elérte az ötmilliárd eurót a ma kibocsátott olasz lakossági államkötvény jegyzése - a legutóbbi hasonló esetben, tavaly októberben ennyi idő alatt csak egymilliárd euróig jutottak a vásárlók. Az a kibocsátás abszolút rekordot hozott: összesen 18 milliárd euró értékű papírt vittek el - ennyit még soha nem ért el az olasz kincstár egyetlen alkalommal.

Most elvben április 18-ig tart a jegyzés, de a kincstár - ellentétben a tavalyi három ilyen kibocsátással - fenntartja magának a jogot, hogy előbb lezárja. Hivatalosan nem tették közzé, mekkora összeget szeretnének elérni, de az Il Sole 24 Ore gazdasági napilap honlapjának információi szerint a kincstár beérheti az első ilyen kibocsátásból befolythoz hasonló, 7,3 milliárd euró körüli összeggel, a 10 milliárd eurót pedig valószínűleg nem akarják átlépni.

A kifejezetten kisbefektetőknek szóló, bankfiókokban, postán és online, jutalék nélkül jegyezhető kötvény 2017 áprilisában jár le, éves garantált hozama 2,25 százalék, plusz az olasz infláció mértéke (utóbbi a dohánytermékek nélkül számolva, idén márciusban 1,6 százalék volt). Aki lejáratig megtartja a papírt, az 0,4 százalékos prémiumot is kap mindezen felül.

Az olasz háztartások eladósodottsága kifejezetten alacsonynak számít Európában (államadósságának GDP-arányos mértéke viszont 130 százalék körül van, a második legnagyobb Görögország után). A lakosságnak szóló inflációhoz kötött kötvényeket a szakértői Monti-kormány vezette be, tavaly a három kibocsátásból összesen 27 milliárd euró folyt be, megkönnyítve az adósságfinanszírozást.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!