Nagy bukta lett Budapesten

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 695,61 pontos, 1,73 százalékos csökkenéssel, 39 416,77 ponton zárt szerdán - írja az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2019. október 2. szerda, 19:56
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A részvénypiac forgalma 14,1 milliárd forint volt, valamennyi vezető részvény gyengült az előző napi záráshoz képest. Baráth Tibor, az Erste Befektetési Zrt. vezető üzletkötője az MTI-nek elmondta: a piacokon folytatódott a kedden délután publikált gyenge amerikai feldolgozóipari index után kezdődött esés. Erre szerdán ráerősített, hogy szeptemberben a vártnál valamivel enyhébben nőtt a foglalkoztatás az Egyesült Államokban: a magánszektor nem mezőgazdasági ágazataiban foglalkoztatottak száma a várt 140 ezerrel szemben 135 ezerrel emelkedett, az augusztusra közölt 195 ezres növekedést pedig 157 ezerre csökkentették. Ez is a gyengülésnek a jele, ezért "hullanak" a piacok - mondta. Általános az esés, nem lehet kiemelni szektorokat.

A vezető üzletkötő arra számít, hogy októberben olyan mélypontokra kerülhetnek a tőzsdék, mint augusztus második felében voltak. Úgy vélte, van még tér lefelé. A jegybankok által adott "fájdalomcsillapító" hatása idővel elmúlik, miközben "a betegség - a fundamentumok - még nem gyógyult meg" - fogalmazott.

A forint az általános kockázatkerülés közepette napon belül javult, a BÉT zárása előtt 333,90-en állt az euróval szemben. A vezető üzletkötő szerint ebben szerepe lehetett Varga Mihály pénzügyminiszter nyilatkozatának, aki azt mondta, a gazdasági fundamentumok nem indokolnak gyenge forintot.

A Mol árfolyama 70 forinttal, 2,44 százalékkal 2800 forintra csökkent, 3,9 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 170 forinttal, 1,35 százalékkal 12 410 forintra esett, forgalmuk 6,6 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom 3 forinttal, 0,68 százalékkal 435 forintra gyengült, forgalma 271,6 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 110 forinttal, 2,24 százalékkal 4804 forintra csökkent, forgalmuk 2,9 milliárd forintot ért el.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 4201,33 ponton zárt szerdán, ez 21,73 pontos, 0,51 százalékos csökkenés a keddi záráshoz viszonyítva.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK