Több európai bank hitelminősítését is lerontotta legújabb felülvizsgálata során a Standard & Poor's hitelminősítő reagálva az új szabályozási környezetre. A német bankok közül a Deutsche Bank és a Commerzbank besorolása lett kedvezőtlenebb, az osztrák bankok közül a Raiffesien Zentralbank és az Erste besorolása lett rosszabb.

Az ok, hogy a hitelminősítő véleménye szerint az új szabályozási környezet miatt ezek a bankok baj esetén már nem számolhatnak olyan mértékű állami segítségnyújtásra, mint a válság során. Az Erste és a Raiffeisen Zentralbank a korábbi "A-" helyett most már csak "BBB+" besorolású, az Unicredit Austria "BBB+"-ról "BBB"-re csúszott le a listán.

A német Deutsche Bank értékelése két jeggyel romlott "BBB+"-ra, a Commerzbanké szintén "BBB+"-lett, ez ebben az esetben azonban csak egy szinttel való visszalépést jelentett. Míg a Deutsche Bank minősítésének kilátására stabil osztályzatot adott a Standard & Poor's, addig a Commerzbanké negatív lett, s további leminősítés fenyegetheti. Így járt a Hypovereinsbank is, amelynek minősítése két kategóriával romlott, "BBB"-re.

A lépéssel a Standard & Poor's követte a rivális Fitch Ratingset, amely május közepén rontotta számos európai hitelintézet adósbesorolását hasonló okok miatt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!