A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Az OTP-részvények és a BUX index július végi esését nehezen tudja feldolgozni a magyar részvénypiac. A BUX index közel egy hónapja esett hatalmasat, amikor is Csányi Sándor elnök-vezérigazgató részvényeladásai során a bankrészvény árfolyama zuhant.

A nagy forgalmú eséssel a vezető index fontos támaszszinteken esett át, s ezek ellenállássá válva azóta is komoly akadályt jelentenek a rendkívül kis forgalmú emelkedés előtt. A mutatót első körben a 18 700 pontos szint állította meg a 200 napos mozgóátlag képében, majd az elmúlt héten két alkalommal is a 18 900 pont körüli szinteken az 50 napos mozgóátlagon nem volt képes átjutni. Megjegyzendő, hogy a július közepi mélypont óta közel ezer ponttal volt képes átmenetileg emelkedni az index értéke, ennek ellenére nem tudott annak a hatalmas forgalmú piros gyertyának a teteje fölé jutni az index, amely a július közepi nagy zuhanó napot jelzi a grafikonon.

Az index hosszabb távú képét nézve egy meglehetősen trend nélküli mozgás tárul a szemünk elé. Tavaly december óta a mutató egy elég széles, a 17 600−17 800 és a 19 600−19 800 közötti zónában sávozik. A kialakult "téglalap" alakzat jellemzője, hogy amelyik irányban az árfolyam elhagyja azt, abban az irányban a sáv vagy téglalap szélességével megegyező mozgás várható.

 

Hosszabb távon trend nélküli mozgás rajzolódik ki
Kép: Napi grafikonok

 

Vegyes a kép

A nagyobb forgalmú részvények árfolyama eközben vegyes képet mutat. Az OTP-nél a júliusi nagy zuhanás ellenére nem sérült az utolsó olyan mélypont az árfolyamban, ahonnan új lokális magasabb csúcsra menetelt a kurzus, ez mindaddig igaz, amíg 4000 forint feletti zárásokat tapasztalunk a részvény árfolyamában. Ugyanakkor 4550 forint körül egy jól látható ellenállás gátolja a papír felfelé menetelét. Ha ezt leküzdené az árfolyam, akkor az 5000 forintos régió felé vehetné útját a papír.

A Richter Gedeon Nyrt. esetében is kedvező jelek kezdenek kirajzolódni a grafikonon; ha enyhén is, de emelkedő csatornában araszol felfelé a kurzus, azonban az MSCI-átsúlyozás okozta tavaly őszi esés során kialakult ellenállásokat még mindig nem sikerült felmorzsolniuk a vevőknek. Ha osztalékkal korrigáljuk a gyógyszerrészvény grafikonját és figyelembe vesszük a papír volatilitását is, akkor egy 3850 forint feletti zárás adhatná meg a jelzést egy további emelkedő hullám megindulására.

A Mol Nyrt.-nél viszont a pozitívum csak annyi, hogy ismét erős támaszszint, 16 000 forint közelébe ért az árfolyam, innen az elmúlt három hónapban már többször megindult felfelé a kurzus. Ha elesne a támasz, akkor a hónapok óta tartó sávozásból következően további 1000 forintos mozgást lehetne várni lefelé a részvénytől. Felfelé az igazán fontos ellenállásokat 17 000 forint felett lehet keresni a grafikonon. A Magyar Telekom Nyrt. grafikonján egyelőre nem látni olyan jelet, ami a hosszú ideje tartó csökkenő trend megfordulására utalna.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!