Sorsdöntő szavazás előtt áll a világ legnagyobb söripari tranzakciója, amelynek keretében a belga Anheuser-Busch InBev megvásárolná vetélytársát, a SABMillert. A Wall Street Journal értesülései szerint ugyanis a SABMiller részvényeseinek egy kis része kevesli az AB InBev ajánlatát, azonban a szavazás speciális körülményei miatt már kevés szavazattal is keresztbe lehet tenni az akciónak.

A tranzakció lezárásához a SABMiller részvényeseinek 75 százalékos jóváhagyása szükséges. Azonban ebből a szavazásból a SABMiller legnagyobb részvényesi ki vannak zárva egy brit bírósági döntés miatt. Ennek oka, hogy a részvények 40 százalékát birtokló kolumbiai Santo Domingo család és a dohányipari óriás, az Altria Group az ajánlatban a többi részvényesétől eltérő kompenzációban részesül, amely részvények és készpénz kombinációja.

Így a SABMiller részvényeinek csak 60 százaléka szavaz, s ezzel már 15 százaléknyi elégedetlen részvényes is meggátolhatja a felvásárlást a jelenlegi feltételek mellett. Ehhez jön még hozzá az a körülmény, hogy a SABMiller részvényeinek 20 százaléka olyan hedge-fundok kezében van, mint a Paul Singer nevével fémjelzett Elliott Management Corp., a TCI Fund Management Ltd., vagy a Davidson Kempner Capital Management LLC.. Ezek a hedge-fundok azonban nem közvetlenül birtokolják a SABMiller részvényeiket, hanem különböző opciókon és derivatív termékeken keresztül.

A lap szerint ahhoz, hogy ezeket szavazatokká konvertálják, nagyjából fél százaléknyi költséggel és adóval kellene számolniuk, ami figyelembe véve a SABMiller részvények jelenlegi árfolyamát összesen 73-95 millió dollárt extra kiadást jelentene. Márpedig ezt nem szívesen fizetnék ki, ha a tranzakció nélkülük is megvalósul. Így a WSJ által megkérdezett elemzők szerint valószínűleg csak a részvények legfeljebb 40 százaléka szavaz majd, s 10 százaléknyi ellenszavazat is elég lehet a kudarchoz.

Ha ennyi nem is, de azért van szép számmal olyan részvényes, aki nem elégedett az AB Inbev ajánlatával. Az Aberdeen Asset Management Plc. már korábban úgy nyilatkozott, elégedetlen az ajánlattal, amely szerintük alulértékeli a SABMiller részvényeit, s a Vontobael Asset Management is hasonlóan áll a témához. A két cég együttesen a részvények 2 százalékát birtokolja, ez még kevés a vétóhoz. A tranzakciót segítő befektetési bankok a lap szerint szorosan követik a részvényesek hozzáállását az ügyhöz, s egyelőre nem aggódnak.

Már csak azért sem, mert a részvényesek között ott van például a Blackrock Investmnet Management és a State Street Global Advisors is, akik nem csak a SABMillerben, de az AB Inbevben és a Molson Coors Brewingban is rendelkeznek részesedéssel, ez utóbbi cég is vásárolna az ügylet után a SABMiller eszközeiből. Ha az ügylet ellen szavaznának, azzal a másik oldalon is lábon lőnék magukat - mondta a lapnak egy az ügyet figyelő elemző. Így az ő, összesen mintegy 2,8 százaléknyi részvényük várhatóan az ügylet mellett szavaz majd.

A randot már veszik

Piaci szereplők annyira biztosak az ajánlat sikerében, hogy a dél-afrikai rand elmúlt napokban történt erősödését már a felvásárlással magyarázzák. A dél-afrikai deviza ma egyhónapos csúcsra erősödött a dollárral szemben, a Bloomberg által megkérdezett piaci szereplők szerint ebben szerepet játszhat az is, hogy a 104 milliárd dollár értékű ügylethez szükséges randot már elkezdte megvásárolni az AB Inbev a devizapiacon.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!