A Bloomberg felmérése szerint a nemzetközi befektetők 5 éve nem voltak ennyire optimisták a világgazdaság növekedési kilátásaival kapcsolatban, mint most. A hírügynökség szerint a felmérésükben résztvevők 59 százaléka gondolja úgy, hogy a globális gazdaság kilátásai javulnak, novemberben még csak 33 százalékos volt ez az arány. Ez a felmérés 2009 júliusi indulása óta a legmagasabb érték.

A nagy bizalom alapját a fejlett gazdaságok erejében való hit táplálja, ezek kilátásai a megkérdezettek 66 százaléka szerint javultak egy év leforgása alatt. Bár a vezető amerikai részvényindex, az S&P 500-as értéke 24 százalékkal emelkedett, a válaszadók több mint fele bízik a részvények további drágulásában, jelezve, hogy jelentősen enyhültek az egy esetleges eszközárbuborék kialakulásával kapcsolatos aggodalmak.

S&P 500 alapú CFD
Kép: Alfatrader



A fejlett országok játsszák a kulcsszerepet a bizalom javulásában,s a bizalom javulásának döntő szerepe lehet a növekedés alakulásában - mondta a hírügynökségnek Wilhelm Schroeder, a Schroeder Equities Gmbh szakértője.

A hurráoptimista hangulat megerősítést nyerhet a holnap kezdődő davosi Világgazdasági Fórumon, ahol az elmúlt évek hangulatát jelentősen beárnyékolta a válság és az azt követő problémák, például az euróövezet adósságválságának, vagy a kínai gazdaság gyors lassulásának réme. A hangulat most sokkal jobb, s ez a világgazdaság és a pénzügyi piacok erejét tükrözi - mondta Nouriel Roubini, a 2008-as válságot idejekorán előrejelző, s sokáig nagyon pesszimista nézeteket valló sztárközgazdász a Bloombergnek.

A jó hangulatot tükrözi, hogy az említett felmérés szerint a befektetők 53 százaléka szerint a részvények lesznek azok az eszközosztály idén, amelybe érdemes fektetni, s mindössze 3 százalék vélte azt, hogy mégis a kötvények lehetnek a nyerők. A második legnépszerűbb befektetési eszköz az ingatlan lett.

Nem fejlődnek a fejlődők

A felmérés szerint a szakértők általános véleménye az, hogy a fejlődő országoktól egyértelműen a fejlett országokba tevődik át a növekedés motorja. Ez hatalmas változás a válság kirobbanását követő évekhez képest, amikor is az általános vélekedés az volt, hogy a világgazdaság növekedését a feltörekvő országok fogják biztosítani.

A válaszadók 72 százaléka szerint az amerikai gazdaság növekedni fog a következő egy évben, 49 százalék szerint igaz ez az eurózóna gazdaságára is. Ez utóbbi arány háromszorosa a tavaly januárban mért értéknek. 48 százalék szerint a Japán gazdaság is bővülésre lesz képes.

Ezzel szemben mindössze 13 százalék gondolja azt, hogy a kínai gazdaság helyzete javulni fog 2014-ben, 36 százalék szerint viszont romlani. Brazíliával kapcsolatban még pesszimistábbak voltak a befektetők, a dél-amerikai ország esetében 44 százalékra nőtt a gazdaság helyzetének romlásától tartók aránya. A feltörekvő országok növekedési problémái ma már a befektetők szerint a legnagyobb fenyegetést jelenthetik a világgazdaságra, harmaduk szerint a kínai gazdaság lassulása jelenleg a legnagyobb kockázat. Két hónapja még az amerikai költségvetés helyzete miatt aggódtak leginkább a a megkérdezettek.

A pénz követi a hangulatot

A jelek szerint a különböző országok gazdaságainak kilátásairól alkotott vélemény megjelenik az eszközallokációkban is, a befektetők értelemszerűen oda vinnék a pénzt, ahol erősebb gazdaságot gyanítanak. 33 százalékuk szerint Brazília, 29 százalékuk szerint Kína, 27 százalékuk szerint pedig Oroszország lehet idén a legrosszabb befektetési terep.

Ezzel szemben Amerikát kedvelik, 46 százalék szerint az Egyesült Államok a legattraktívabb befektetési lehetőségeket nyújtó ország idén, 40 százalék szerint az Európai Unió, ez utóbbi a legmagasabb érték a felmérés történetében.

Eközben folyamatosan lanyhulnak az eszközárbuborékkal kapcsolatos aggodalmak, már csak 14 százalék szerint buborék a részvénypiac áremelkedése. 49-ről 38 százalékra csökkent azok aránya, akik szerint az internetes cégek és a közösségi média cégek részvényeinek árazása lufi.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!