A BÉT azonnali piacának teljes forgalma októberben meghaladta a 233 milliárd forintot, amiből a részvénypiacon közel 230 milliárd forintnak megfelelő forgalmat bonyolítottak le a befektetők, ami 34,7 százalékkal mutat magasabb értéket, mint amit szeptemberben tapasztalhattunk. Az így kialakult 10,4 milliárd forintos napi átlagforgalom pedig 14 százalékkal múlja felül az idei átlagot. Ezen felül meglehetősen magas volt az érdeklődés a vállalati kötvények és a jelzáloglevelek iránt, ugyanis több mint 100 millió forintnyi értékben kereskedtek a kereskedő tagok ezekkel az eszközökkel, ami háromszorosa a szeptemberi értéknek - közölta a Budapesti Értéktőzsde.

Szeptemberhez hasonlóan a részvénypiaci rangsor első helyére a Concorde Értékpapír Zrt. került, a részvénypiaci forgalom 17,1 százalékát adva. Ezt szorosan követte a Wood & Company Financial Services a.s. a maga 16,1 százalékos piaci részesedésével, míg a harmadik helyre ezúttal az Unicredit Bank Hungary Zrt. került 14,7 százalékos értékkel. Októberben a negyedik helyen az Erste Befektetési Zrt. végzett 12,6 százalékkal, míg ötödik helyen a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe, 11,1 százalékos piaci részesedést kihasítva a forgalomból. 

Októberben a derivatív piacon közel 1,1 millió darab kontraktus cserélt gazdát, ami több mint 355 milliárd forintos forgalmat jelentett, beleszámítva a gabona kontraktusokat is. Ez azonban mindkét esetben valamivel alacsonyabb értéket mutat, mint az idén szeptemberi számok, miközben az előző év azonos időszakát valamivel felülteljesítették. 

A származékos piac termékcsoportonként vizsgált rangsorainak első helyeit tekintve csak a határidős deviza kontraktusok körében történt változás: októberben az első és második helyen továbbra is Raiffeisen Bank Zrt és az MKB Bank Zrt. álltak, viszont a harmadik helyre a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe került. A többi termékcsoportban ugyanakkor az első helyeket tekintve változatlanul az alábbi cégek álltak a vezető helyen: a határidős index kontraktusokban továbbra is a Random Capital Broker Zrt., az egyedi részvény alapú származékos termékekben a Buda-Cash Brókerház Zrt., míg a gabona kontraktusokban IKR-Bróker Tőzsdeügynöki Kft. foglalta el az első helyet - áll a BÉT közleményében.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!