A Fitch pénteki felminősítését követően a jelek szerint működött az adj el a hírre effektus, az átmeneti forinterősödést hétfőn már masszív forintgyengülés követte. Ezzel kritikus szintre érkezett az euró árfolyama, amelyet ha áttör, akkor a technikai elemzés szabályai szerint további masszív forintgyengülésre lehet felkészülni.

Nem kell különösen képzett technikai elemzőnek lenni ahhoz, hogy látszódjon, az euró forintban számolt árfolyam olyan szintet ért el, ahonann az elmúlt egy évben már háromszor visszafordult a jegyzés és forinterősödési hullám következett.

Mivel a különböző grafikonrajzolók eltérő adatszolgáltatók adatait veszik figyelembe az euró árfolyamának bemutatására, ezért néhány fillérnyi eltérés lehet a különböző rendszerekben látott forintárfolyamok között.

sáv az euró/forint árfolyamban
Kép: www.markers.hu

A lényeg mindenesetre az, hogy a nagyjából a 317,5 forintos árfolyam jelenti azt a határt, ahol a fontos ellenállási zóna kezdődik a grafikonon, s mivel 319,2-ig volt egy kiszúrás januárban az árfolyamban és 2 forint körül van az árfolyam 14 napos volatilitása, ezért nagyjából 321,3 forintos euró árfolyamnál lehetne arról beszélni, hogy a fontos ellenállási zóna átszakadt.

Ekkor azonban további jelentősen euródrágulásra lehetne felkészülni, ugyanis 317 és 307 forint között egy klasszikus négyszög alakzatot rajzolt az árfolyam "sávozott". A sávból való kitörésnél viszont a sáv szélességével megegyező mozgásra lehet számítani a kitörés irányában, így ha átszakadna a gát, akkor további, valamivel 10 forintot meghaladó euró drágulásra kéne felkészülni, ennek célja ebben az esetben 327,5 forintnál is drágább euró lenne, a tavaly januári csúcs lehetne a cél.

Amíg ez nem történik meg, addig bízni lehet abban, hogy kitart a további forintgyengülés útjában lévő gát.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!