Nagyon csökkent a PannErgy vesztesége

A PannErgy Nyrt. 58 millió forint konszolidált nettó veszteséget ért el 2015 első félévében, 107 millió forinttal kedvezőbb az előző év azonos időszakának 165 millió forintos veszteségénél - tette közzé a társaság.
MTI, 2015. augusztus 19. szerda, 22:04
Fotó: Napi.hu

A Pannergy konszolidált, nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) szerint készített gyorsjelentésében ismerteti: konszolidált árbevétele 1326 millió forint, ami a bázisidőszak 1267 millió forintos értékét közel 5 százalékkal haladja meg a 2014. október 1-től életbelépő, több mint 20 százalékos miskolci hatósági árcsökkentés ellenére is. A növekedés elsődleges oka a Miskolci Geotermikus Projekt hőértékesítésének növekedése, amely 977 millió forintos árbevételt eredményezett az első félévben, ami 9 százalékos növekedést jelentő, 77 millió forintos változás az előző év azonos időszakához képest.

A társaság két kisebb, szentlőrinci és berekfürdői projektje felemásan teljesített az árbevétel szempontjából, Szentlőrincen a bázis időszakhoz mért 8 százalékos növekedés mellett 40 millió forint árbevételt realizált, míg Berekfürdőn 25 százalékos csökkenés mellett 15 millió forint árbevételt mutattak ki. Utóbbi a település gyógyfürdőjének folyamatban lévő átépítésével és az ennek következményeként felmerülő hőpiaci keresletkieséssel magyarázható. Az előző év azonos időszakához hasonló szinten, 294 millió forint volt az árbevétel a társaság kezelésében álló ingatlanokon felmerülő bérlői elektromos áramfogyasztások és egyéb költségek felmerülésével összhangban. Ezek a "közvetített szolgáltatás, továbbszámlázott költség" jelleg miatt a társaságon "átfolyó" tételek, azaz mind árbevételként, mind közvetlen költségként megjelennek az eredményben.

A tárgyév első félévében a közvetlen költségek szintje a bázis 877 millió forintról 987 millió forintra emelkedett, elsősorban a hőértékesítéshez kapcsolódó változó költségek fűtési szezonhoz köthető jelentős növekedése miatt, másrészt a már aktivált beruházások magasabb közvetlen amortizációs értéke miatt.

A működési eredmény (EBIT) 112 millió forint nyereség volt a tárgyidőszakban, ami jelentősen magasabb, közel duplája az előző év azonos időszakában kimutatott 61 millió forint értéknek.

A pénzügyi műveletek eredménye 113 millió forint veszteség volt a tárgyidőszakban, ami 48 millió forinttal kedvezőbb a 2014. év hasonló időszaki, 161 millió forint veszteségnél. A pénzügyi eredmény javulására pozitívan hatott a forint euróval szembeni, bázisidőszakhoz képest szerényebb gyengülése, ugyanakkor ettől függetlenül 36 millió forint veszteséget mutatott ki a társaság a devizás követelések és kötelezettségekhez kapcsolódó árfolyam különbözetként. A kedvezőtlen árfolyam-alakulás mellett az előző időszakhoz képest növekvő hitelállomány miatti magasabb kamatkülönbözetből adódó, 13 millió forint pénzügyi ráfordítás többlet is keletkezett.

A saját tőke a bázishoz képest közel 4 százalékkal csökkent, ami a köztes- és tárgyidőszaki mérleg szerinti eredmények hatása. Az egy részvényre jutó (saját részvényekkel csökkentett darabszámmal számolva) saját tőke 504 forintra csökkent, a bázis időszaki 527 forintról.

A Pannergy részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a papír a szerdai kereskedést 325 forinton zárta. Az elmúlt egy évben a részvények legmagasabb ára 369 forint, a legalacsonyabb 280 forint volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Pluralista, 2015.08.19 23:41

Nem csodálkozom, a vezérigazgató (valami Chikán nevű elég rusnya alak) munka helyett ide ir blogokat, Chikansplanet vagy milyen cimen, bődületes ostobaságokat, ahelyett hogy dolgozna, bár az olvasottak alapján abban se lenne sok köszönet. Azért egy koncessziós energiavállalat veszteségessé tételéhez nem kevés antitehetség kell (bár egy pillantás a "vezérigazgató úr" bamba, buta, értetlen ábrázatára mindent megmagyaráz).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html