A Pannergy konszolidált, nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) szerint készített gyorsjelentésében ismerteti: konszolidált árbevétele 1326 millió forint, ami a bázisidőszak 1267 millió forintos értékét közel 5 százalékkal haladja meg a 2014. október 1-től életbelépő, több mint 20 százalékos miskolci hatósági árcsökkentés ellenére is. A növekedés elsődleges oka a Miskolci Geotermikus Projekt hőértékesítésének növekedése, amely 977 millió forintos árbevételt eredményezett az első félévben, ami 9 százalékos növekedést jelentő, 77 millió forintos változás az előző év azonos időszakához képest.

A társaság két kisebb, szentlőrinci és berekfürdői projektje felemásan teljesített az árbevétel szempontjából, Szentlőrincen a bázis időszakhoz mért 8 százalékos növekedés mellett 40 millió forint árbevételt realizált, míg Berekfürdőn 25 százalékos csökkenés mellett 15 millió forint árbevételt mutattak ki. Utóbbi a település gyógyfürdőjének folyamatban lévő átépítésével és az ennek következményeként felmerülő hőpiaci keresletkieséssel magyarázható. Az előző év azonos időszakához hasonló szinten, 294 millió forint volt az árbevétel a társaság kezelésében álló ingatlanokon felmerülő bérlői elektromos áramfogyasztások és egyéb költségek felmerülésével összhangban. Ezek a "közvetített szolgáltatás, továbbszámlázott költség" jelleg miatt a társaságon "átfolyó" tételek, azaz mind árbevételként, mind közvetlen költségként megjelennek az eredményben.

A tárgyév első félévében a közvetlen költségek szintje a bázis 877 millió forintról 987 millió forintra emelkedett, elsősorban a hőértékesítéshez kapcsolódó változó költségek fűtési szezonhoz köthető jelentős növekedése miatt, másrészt a már aktivált beruházások magasabb közvetlen amortizációs értéke miatt.

A működési eredmény (EBIT) 112 millió forint nyereség volt a tárgyidőszakban, ami jelentősen magasabb, közel duplája az előző év azonos időszakában kimutatott 61 millió forint értéknek.

A pénzügyi műveletek eredménye 113 millió forint veszteség volt a tárgyidőszakban, ami 48 millió forinttal kedvezőbb a 2014. év hasonló időszaki, 161 millió forint veszteségnél. A pénzügyi eredmény javulására pozitívan hatott a forint euróval szembeni, bázisidőszakhoz képest szerényebb gyengülése, ugyanakkor ettől függetlenül 36 millió forint veszteséget mutatott ki a társaság a devizás követelések és kötelezettségekhez kapcsolódó árfolyam különbözetként. A kedvezőtlen árfolyam-alakulás mellett az előző időszakhoz képest növekvő hitelállomány miatti magasabb kamatkülönbözetből adódó, 13 millió forint pénzügyi ráfordítás többlet is keletkezett.

A saját tőke a bázishoz képest közel 4 százalékkal csökkent, ami a köztes- és tárgyidőszaki mérleg szerinti eredmények hatása. Az egy részvényre jutó (saját részvényekkel csökkentett darabszámmal számolva) saját tőke 504 forintra csökkent, a bázis időszaki 527 forintról.

A Pannergy részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a papír a szerdai kereskedést 325 forinton zárta. Az elmúlt egy évben a részvények legmagasabb ára 369 forint, a legalacsonyabb 280 forint volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!