Eszerint az elmúlt hónapban több mint ötmilliárd forint friss tőke érkezett a szektorba, ami csak töredéke a korábban megszokott, nemegyszer sok tízmilliárdos, sőt a százmilliárdot is megközelítő havi összegeknek. A friss források jellemzően ismét a lakossági befektetőknek voltak köszönhetőek, az intézményi befektetők ugyanis - a júniusi több mint 15 milliárd forintos új befektetés után - hatmilliárd forintot vontak ki.

A megnyugvó nemzetközi és hazai tőkepiacoknak is köszönhetően ugyanakkor az alapok vagyona a piaci teljesítmények hatására 42,2 milliárd forinttal nőtt, ez a szám jelentősen meghaladta a júniusit. Így összességében júliusban a szervezet tagjai 426 hazai befektetési alapban 1,3 százalékos bővülést követően összesen 3557 milliárd forintot kezeltek, ami természetesen új rekord. (A 2008 őszi válság előtt sem volt soha 3200 milliárd forint felett ez az összeg.)

Ismét a változékony tőkepiaci helyzetben is biztonságos menedéknek számító likviditási (gyakorlatilag bankbetét) alapok, valamint a lakossági befektetők által preferált ingatlanalapok voltak a legnépszerűbbek. (Ez utóbbiakat sokan szintén hajlamosak bankszámla-helyettesítőként használni.) Kis mértékben nőtt a részvényalapok és a vegyes alapok vagyona, csökkent ugyanakkor valamelyest a tőkevédett (garantált) alapoké, annak ellenére, hogy ez utóbbiból darabra ugyanannyi járt le (négy), mint amennyi új indult. A kötvényalapokat sem szerették a befektetők, innét is vittek el pénzt, méretükhöz képest jelentős összeg jött viszont a legkockázatosabbnak számító származtatott alapokba.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!