A BUX index május végéig mintegy másfél hónapig rajzolta azt a trendfordító alakzatot, amely a 24 ezer pont feletti szintekről 20 ezer pontig hozta a mutatót. Az elmúlt másfél hónap lejtmenete két hete megtorpanni látszott, az index csökkenő trendcsatornájának alsó szélétől tetejéig oldalazott, s most elég fontos szint előtt áll.

 

A kép nem változott az elmúlt egy hétben, az index számára változatlanul a 20 ezer pont környékén húzódó támasz fontos, ha ez törik, azaz három százalékkal ez alatt zár a mutató, akkor az további akár 5000 pontos esés képét festi elénk. Amennyiben sikerülne a következő napokban kitörnie felfelé a meredeken eső trendcsatornából, akkor az újabb emelkedő hullámot vetíthet előre. Az RSI törte csökkenő trendjét, tehát az esés első hulláma már nemcsak az árak, de a mutató alapján is mögöttünk lehet. Ami aggasztó, hogy egy árboczászló vagy emelkedő ék látszik kirajzolódni a grafikonon, ennek alsó vonala valahol 21 500 pont körül található. Ennek a szintnek a törése könnyen ismét 20 ezer pontig viheti az index értékét. A forgalom is szűkül az alakzatban, ami szintén pesszimizmusra adhat okot. Összefoglalva: a BUX-nak illene legalább 3 százalékkal 22 000 pont fölé kapaszkodnia ahhoz, hogy ismét egy emelkedő hullámot lehessen sejteni benne, ez egyébként a 200 napos mozgóátlag meggyőző áttörését is jelentené, igaz, a trendhez szerintem legjobban illő 120 napos mozgóátlag meg pont itt található, s ez erős ellenállás lehet.

 

A mindössze négy többé kevésbé likvid papírból álló indexünkkel szemben az OTP grafikonja már elég tiszta képet ad. Ez pedig elég pesszimista, a papír sorsdöntő szinten toporog. Az 5300 forintos szintnél ugyanis három elég fontos ellenállással is meg kéne küzdenie. Nagyjából itt van a papír csökkenő trendcsatornájának széle s egy letört trendfordító alakzat nyakvonala is, amelyet akár lapos tetejű szélesedő formációnak, akár fej és vállak alakzatnak is nevezhetünk.

Mindegy mi a neve, ha innen fordul a papír lefelé, az alakzatból számolt célár nagyjából ugyanaz, a 3000 forint közeli szintek megközelítése. Az OTP ráadásul szintén egy árboczászlót látszik kiépíteni, ez ha lefelé törik - mondjuk 5100 forint körüli zárásokkal -, akkor visszatérhet a papír eső trendje. Támasz az előző leszúrás mélypontja lehet 4350 forint körül ami egyébként dollárban a tavaly nyári, 3800 forint körüli kitörési szintnek felel meg, a Raiffeisen-részvények árfolyamát például már hónapok óta támasztja az ennek megfelelő szint. Ha felfelé tör ki az alakzatból a papír - ezt nagyjából 5500 forint feletti zárásoknál lehetne elmondani -, akkor nyitva állhat az út 5900 forint irányába. 5800 forintnál várja a 200 napos mozgóátlag, 6000 forint felett meg a 120 napos. A rövid távú csökkenő trendhez tartozó RSI felfelé kitört, ez biztató jel lehet, negatív viszont, hogy az utolsó két napban egy közepesen megbízható trendfordító jelzést kapott a 4350 forint óta tartó emelkedés, egy harami crosst.

Összefoglalva: az OTP-részvények grafikonja elég pesszimista képet sugall, lefelé nagy lyuk tátong a papír alatt, felfelé meg kemény ellenállások várják, s ezeken csak egy rendkívül nagy erejű vételi hullám tudná keresztülhajtani. Persze sok múlik majd a globális hangulaton, az S&P-500-as indexben a 200 napos mozgóátlag ismét tört, lefelé.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!