Ma reggel tette közzé a második negyedévre vonatkozó részletes eredménybeszámolóját az osztrák olajipari társaság, az OMV, mely az elemzői várakozások fényében kedvező lett, valamennyi fontosabb soron sikerült túlszárnyalni a várakozásokat - írja a portfolio.hu. Az egyedüli csalódást a kutatás-termelési üzletág okozta, mely kereken nullás teljesítményt mutatott a tisztított üzemi eredmény szintjén, míg a Reuters elemzői konszenzusa minimális nyereséggel számolt.

A bázisidőszakhoz képest most is meredek visszaesés látszik az eredményekben, amit ezúttal is elsősorban az év/év alapon jelentős csökkenést mutató olajár magyaráz: egy évvel ezelőtt a kutatás-termelés még 116 millió eurós üzemi eredményt ért el, ami mostanra teljes egészében eltűnt. A bázishoz képest persze a finomítás kereskedelem eredménytermelő képessége is romlott, miután a finomítói marginok szűkültek.

Rossz az összkép

Az OMV-nél a hosszabb távú profit folyamatok meglehetősen rosszul festenek, a 12 havi gördülő tisztított üzemi eredmény a negyedévben tovább csökkent, 11 éve nem látott mélységbe. A kutatás-termelési üzletág eredménytermelése éves gördülő alapon is veszteséges már, amire az elmúlt 15 évben nem volt példa.

Az osztrák olajcéget láthatóan sokkal jobban megviseli az olajipart érintő válság, mint a Molt, ami nagy részben az elmúlt évek stratégiai lépéseinek is a következménye: hosszabb ideig tudatosan építették le a finomítói üzletágat, és erősen az upstream mellett tették le a voksukat. Itt is a legnagyobb felvásárlások a közelmúltban az északi-tengeri térségben történtek, ami az egyik legdrágább kitermelő régió az egész világon.

A szegmens üzemi szinten nullás eredményt ért el, szemben az egy évvel korábbi, 116 millió eurós nyereséggel.

Ezek kedvezőtlen hatását csak tompítani tudta, hogy a kitermelés 3 százalékkal, napi 316 ezer hordóra emelkedett, köszönhetően a norvég kitermelés felfutásának, itt napi 24 ezer hordóval termeltek ki több olajat. A gigaméretű Edvard Grieg mező termelése 2015 végén indult meg. Továbbá 15 százalékkal csökkentek a termelési költségek az OMV által meghirdetett költségcsökkentési programnak köszönhetően.

Újabb költségcsökkentések

A menedzsment a negyedéves beszámolóban közölt várakozásai szerint  2016-ra változatlanul 40 dolláros átlagos Brent árfolyammal számolnak. A csoportszintű kitermelés valamivel napi 300 ezer hordó felett alakulhat az idei évben, ami kissé javuló előrejelzés a korábbi negyedévhez képest.

A finomítói marzsok a második félévben az idei első féléves szintek alatt lehetnek, a petrolkémiai marzsok 2015-höz képest csökkenhetnek. 2016-ban 2,2 milliárd eurós beruházással számolnak, ami 0,2 milliárd euróval alacsonyabb a korábbi negyedévben adott várakozásnál. A  2016-ban a tervezett 100 millió eurós költségcsökkentést a vártnál korábban elérheti az OMV,  2017-re pedig új, 150 millió euró feletti költségcsökkentési célt határoztak meg.

A befektetők negatívan fogadták az OMV eredményeit, a részvények több mint 1 százalékot estek Bécsben a tőzsdenyitást követően. Ezzel az osztrák ATX index komponensei között az egyik leggyengébb teljesítményt mutatják.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!