A piaci hangulat tegnap sem javult, a befektetők továbbra is kerülték a kockázatos eszközöket, a nyersanyagok többsége így ismét nyomás alatt állt. A fokozódó európai aggodalmak és a biztonságba menekülés egyaránt a dollár erősödését támogatta (a dollárindex újabb 0,11 százalékkal emelkedett), miközben a Dow Jones UBS árupiaci index 0,8 százalékot veszített értékéből. Az európai feszültségek mellett ráadásul a gyenge amerikai makroadatok is rontották a piaci hangulatot. Ameddig nem látszik valami fény az alagút végén, és az eurózóna helyzete nem rendeződik, nem érdemes nagyon bevásárolni - mondta a Vishnu Varathan, a Mizuho közgazdásza a Reutersnek.

A hónap legnagyobb vesztesei a gazdasági növekedéstől legjobban függő nyersanyagok, így az olaj és az ipari fémek voltak. A WTI olaj - amely tegnap újabb egy százalékos mínuszban zárt - például májusban 2008 decembere óta a legnagyobb havi áresését könyvelhette el több mint 17 százalékkal, miután globális növekedési kilátások romlása a keresleti várakozásokat is rontotta, az iráni feszültségek pedig a háttérbe szorultak. Noha a tegnap közzétett amerikai földgázkészlet adatok a várakozásoknál alacsonyabb növekedést mutattak, a Henry Hub földgáz így is másfél százalékos mínuszban zárta a kereskedést.

Nem kímélték májusban az ipari fémeket sem, a réz például 11 százalékot esett a hónapban, tegnap a londoni fixing árak szerint pedig 0,3 százalékkal értékelődött le. Az alumínium, a cink és az ólom viszont pluszban zárt tegnap Londonban. Vegyesen teljesítettek a nemesfémek, a platina és a palládium ugyanis közel 1 százalékot drágultak, miközben az arany és az ezüst enyhén veszített értékéből. A mezőgazdasági termékek között a szójabab veszített a legtöbbet, tegnap 2,7 százalékot esett, ezzel tovább folytatva a korrekciót. A szója év eleje óta így is az egyik legjobban teljesítő nyersanyag.

 

QP | Quality Placement

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!