Nagyot esett Európa

Rosszul indult a nap és rosszul is fejeződött be a főbb európai tőzsdék számára.
NAPI, 2012. október 23. kedd, 18:08
Fotó: Napi.hu

Visszavettek a befektetők, már kevésbé akarnak kockázatokat vállalni, miután az Atlanti óceán mindkét oldalán a vártnál jóval gyengébb vállalati negyedéves jelentések láttak napvilágot. "A piacok jó időszakot tudhatnak maguk mögött, így a vártnál gyengébb jelentések kissé idegessé tették a kereskedőket" - mondta a Marketwatch-nak Jonathan Jackson, a Killik & Co. szakértője. A bizonytalanságot az is fokozza szerinte, hogy hamarosan változások lesznek mind az amerikai, mind a kínai vezetésben, így a mostani visszaesést, csak egy kisebb szünetnek tartja az elmúlt hetek emelkedései után. Az sem növelte a kereskedési kedvet, hogy hétfő késő este a Moody's öt spanyol tartományt minősített le, így nem meglepő, hogy a nagyobb indexek mindegyike jelentős veszteségekkel zárta nemzeti ünnepünket.

A londoni FTSE-100 tehát 1,44 2százalékos, a frankfurti DAX 2,1 százalékos, a párizsi CAC-40 pedig 2,2 százalékos mínuszt hozott össze kedden, de kivették a részüket az esésből a periféria indexek is, hiszen a madridi IBEX-35 1,64, míg a milánói FTSE-MIB 1,81 százalékot bukott tegnapi záróértékéhez képest.

A céges világból érdemes kiemelni a Nokiát, amely 4,3 százalékos eséssel zárt, de nem volt jó napja az Ericssonnak (százalékos mínusz), a Burberrynek (3,2 százalék), vagy akár a Siemensnek (1 százalék) sem. Jól teljesített viszont a Michelin, amely 3,4 százalékot tudott erősödni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK