A három nagy, irányadó index a többi európai mutatóhoz hasonlóan rosszul teljesített. A nem hivatalos adatok szerint a londoni FTSE-100 index 1,20 százalékot, a frankfurti DAX-30 nem egészen 1 százalékot, a párizsi CAC-40 mutató 1,12 százalékot esett.

Az Európai Központi Bank passzivitása miatt eleve rossz hangulatban folyó kereskedésen csak rontott a New York-i indexek mélyrepülése. A tengerentúli mutatók elindultak lefelé, miután az amerikai jegybankrendszer (Fed) bostoni tagbankjának vezetője, Eric Rosengren arra figyelmeztetett: az amerikai gazdaság túlhevülhet, ha a Fed nem emel sürgősen kamatot. A nyilatkozat azért keltett különösen nagy figyelmet a piacon, mert Rosengren egyébként "galambnak" van elkönyvelve, vagyis olyan jegybankárként, aki inkább a laza monetáris kondíciók híve.

A nyilatkozat után - magyar idő szerint kora délután - kilőtt a dollár: az euró árfolyama 1,127 dollárról másfél órán belül 1,120 dollárig süllyedt. Az európai tőzsdezárás után 1,1212 dolláron állt.

A Rosengren-nyilatkozattal kissé nőtt egy esetleges szeptemberi amerikai kamatemelés esélye - magyarázta Vassili Serebriakov, a Credit Agricole nagybank devizapiaci stratégája New Yorkban.

Hétfőn egy másik "galamb", Lael Brainard, a Fed kormányzótanácsának tagja fog beszédet mondani. Ha ez a beszéd is hasonló kicsengésű lesz, az azt jelentené, hogy a Fed kamatdöntő testületében, a nyíltpiaci bizottságban (FOMC) konszenzus uralkodik az idei kamatemelésről. Az FOMC legközelebb szeptember 20-21-én tart kamatdöntő ülést.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!