Nagyot gyengült a török líra

A török líra árfolyama 3,59 dollár fölé kúszott kedden a déli órákra miután megjelentek a friss inflációs adatok, és ezzel történelmi szintet ért el az amerikai dollárral szemben.
MTI, 2017. január 3. kedd, 13:54
Fotó: Reuters

A törökországi infláció decemberben havi 1,64 százalékkal nőtt, 2016 egészét tekintve pedig 8,53 százalék volt a pénzromlás mértéke. Ez rosszabb a vártnál, és várhatóan tovább romlik a maginfláció, ahogy a török fizetőeszköz gyengülése begyűrűzik az árakba - véli a TD Securities globális befektetési tanácsadó cég londoni részlegének munkatársa.

Törökország gazdasági növekedése is kérdéses, és tovább rontja a helyzetet a hétvégi isztambuli terrorcselekmény, amely ismét gyenge évet vetít elő a turisztikai ágazat számára.

Paul Fage elemző szerint a kormány álláspontja az, hogy egy jegybankialapkamat-emelés végzetes lehet a gazdaságra nézve. Ezért nem valószínű, hogy a központi bank olyan jelentős mértékű kamatemelést hajt végre, mint a múltban tette. Amennyiben mégis kamatot emel a jegybank, az várhatóan legfeljebb 25-50 bázis pont lesz - véli a DT Securities.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK