Masszívan estek csütörtökön az európai főbb tőzsdeindexek. A legnagyobbat a frankfurti DAX zuhant 1,77 százalékkal, majd a párizsi CAC-40 követte 1,43 százalékos mínusszal. Mindehhez képest a londoni FTSE-100 1,15 százalékos csökkenése "elhanyagolható". A tőzsdeindexeket elsősorban a banki részvények húzták lefelé, miután kijöttek az Európáról és az Egyesült Államokról szóló gyenge adatok. Az Európai Bizottság gazdasági hangulatot mérő indexe ugyanis mérsékelten egy tized százalékponttal 94,4 pontra esett márciusban a februári szinthez képest, miközben az elemzők változatlan szintre számítottak. Az USA GDP-adata is gyengébb lett a vártnál, még ha a 3 százalékos szint meg is egyezett az előzetes számokkal.

A kockázatvállalási hajlandóság így jelentős mértékben mérséklődött, és ezt az olasz és spanyol állampapírok hozami is visszatükrözték. A tízéves papírok az előbbinél 18 bázisponttal 5,21 százalékra, utóbbinál 0,14 százalékponttal 5,44 százalékra emelkedtek. Az eurózóna pénzügyminiszterei holnap találkoznak Koppenhágában és a várakozások szerint a térség számára kialakított mentőalap bővítéséről beszélnek majd, ezzel megelőzve a szuverén adósságválság esetleges tovaterjedését.

A német DAX rendkívüli gyengüléséhez a fentiken túl iparágspecifikus hírek is hozzájárultak. Az eurózóna gyenge gazdasági növekedése miatt az európai autógyártó ágazat idén 5 százalékkal visszaeshet - jelentette be várakozásait az S&P, hozzátéve, hogy mindemiatt elképzelhető a piaci szereplők leminősítése. A hírre a Daimler 2,73, a Volkswagen 3,55, míg a BMW 2,1 százalékkal esett.

A tengerentúl tőzsdeindexek is zuhanással kedték a napot. Hazai idő szerint 19 órakor a Nasdaq 0,95, az S&P-500 0,82, míg a Dow Jones ipari átlag 0,49 százalékot esett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!