Jelentős eséssel zárta a hét első kereskedési napját a Bukaresti Értéktőzsde (BVB) a nap végén a mutatók mindegyike négy százalék fölötti mínuszt mutatott.

A befektetők pánikszerű eladásai 30 millió lejes forgalmat generáltak és az elmúlt három hónap legalacsonyabb szintjére húzták a mutatókat. A BVB vezető indexe a BET-C 4,67 százalékot zuhant, a blue chippek indexe a BET közel 5 százalékot esett. Az öt befektetési alap (SIF) közös mutatója a BET-FI mínusz 4,4 százalékon zárt, míg az energetikai szektorban érdekelt vállalatok papírjai átlagosan 4 százalékkal értéktelenedtek.

A piacot a SIF-részvények mellet leginkább bankpapírok húzták. Záráskor egy BRD SocGen (BRD) papír 11,10 lejbe került, ami közel 6 százalékkal kevesebb, mint előző nap. 

A befektetői pesszimizmus egyik oka a tőzsdei cégek által közölt a vártnál is rosszabb féléves eredmények - állítják az elemzők.

Bár az első negyedévhez képest eredményekben némi javuléás tapasztalható, az előző év hat hónapjához viszonyítva a veszteség még mindig jelentős. A vállalatok nettó profitja ugyanis az idei év első felében 440 millió euró volt, 45,7 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi év azonos időszakában. Ezzel egy időben féléves pénzforgalmuk a tavalyi 5 milliárdhoz képest 3,8 milliárd euróra mérséklődött, ami közel 25 százalékos visszaesést takar.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!