Legyen akár jó év, akár rossz a részvénypiacokon, a legtöbb elemző és alapkezelő rendszerint alulbecsli a részvényindexek várható éves mozgását a Reuters elemzése szerint. A hírügynökség által készített felmérések eredményei általában jóval kisebb emelkedést vetítenek előre, mint ami bekövetkezik, s ha az esztendő krachot hoz, annak mértékét is általában elvétik az előrejelzések.

Az elemzés szerint az elmúlt 15 évben a legjobban teljesítő befektetési alapok mindegyike úgynevezett bottom-up stratégiát alkalmazott, s olyan cégek részvényeit vásárolta, amelyek erős fundamentumokkal rendelkeztek, s nem azt találgatták, a piac emelkedni fog, vagy esni. Ezek az alapok ebben az időszakban 150 és 500 százalék közötti hozamot értek el, míg a felmérésben szereplő 290 alap mindössze átlagosan 53 százalékkal növelte a befektetők vagyonát.

A makrogazdasági környezet tanulmányozása mindenképpen hasznos, megmutatja, hol és mikor érdemes befektetési célpontokat keresgélni. Azonban nem érdemes sok időt vesztegetni az indexekre adott előrejelzésekre - véli Feras Al-Chalabi, akinek Európában befektető Odey Asset Managementnél kezelt alapja a második legjobb teljesítményt érte el a vizsgált időszakban. A probléma az, hogy még a kiváló képességekkel megáldott alapkezelők is nagyon gyakran tévesen jelzik előre azokat a politikai vagy gazdasági folyamatokat, amelyek nagy mozgásokat okoznak a piacon. Ha előrejelzést kérnek a szereplőktől, akkor azok általában az általuk várt legvalószínűbb forgatókönyvből adódó lehetőséget fogják mondani, s ez képtelenné teszi őket az extrém forgatókönyvek figyelembe vételére - mondta Greg Davies, a Barclays Wealth szakértője.

Az elmúlt 15 évben az elemzők által év végén a következő év végére várható FTSE-100-as és DAX indexértékekre adott előrejelzések átlagosan 8,7, illetve 14,4 százalékkal becsülték túl a piac várható teljesítményét. A túlságosan is optimista előrejelzések annak köszönhetők, hogy az elemzők a dotcom lufi kipukkadását és a jelenlegi pénzügyi válság kirobbanását sem látták előre. 2001-ben, 2002-ben, 2008-ban és 2011-ben is masszív emelkedést vártak a szakértők, miközben ezek az évek 10 százalék feletti indexcsökkenéssel zárultak.

A csorda szellem

Amikor a szakértők egymás előrejelzéseit vizslatják, az csordaszellem kialakulásához vezet - mondta Arnaud De Servigny, a Deutshce Bank Private Wealth szakértője. Nehéz az iparágban igazán jó szakértőket találni, akik hajlandóak függetleníteni magukat a többiek véleményétől. Ez egy adottság, s ezzel nincs nagyon mit kezdeni - tette hozzá. Az elemzők előrejelzései rendszerint azon az elképzelésen alapulnak, hogy a részvényárfolyamok hosszabb távon felfelé mennek - mondta William de Vijder, a BNP Paribas szakembere a hírügynökségnek. Idén is ez a helyzet, a DAX indextől és az FTSE-100-as indextől átlagosan 8 százalékos emelkedést remélnek a szakértők 2013-ban. 1997-től kezdve mindössze egy esetben vártak esést az elemzők a DAX-tól, s az FTSE-100-as indextől pedig egyszer sem.

Az előrejelzések mégis kulcsfontosságúak a pénzügyi elemzések szempontjából. Megmutatják azt, hogy a többiek mit gondolnak a világról. Néhány sikeres stratéga számára pedig azt mutatják, hogy mi nem fog biztosan megtörténni. Ha sikeres stratégiád van, s különös gonddal kiválasztott cégek részvényeit vásárlod, egyszerűen figyelmen kívül kell hagyni azt, amivel tele vannak az újságok - mondta Sam Morsa, a harmadik legjobb eredményt elért európai részvényalap kezelője. Ő például 2011 végén, amikor mélyben járt az árfolyam növelte pozícióit a belga KBC Bankban, amelynek árfolyama tavaly 168 százalékkal emelkedett.

Az elmúlt évben a globális hedge fundok, amelyek befektetési stratégájukat makrogazdasági előrejelzéseik alapján alakítják negatív hozamot produkáltak, s azok amelyek a piac irányát próbálták eltalálni háromszorosan alulteljesítették az MSCI World indexet.

Amit az iparág tehet az az, hogy a minél pontosabb előrejelzések elkészítésének kísérletei helyett elfogadják, a világ és a jövő bizonytalan, s inkább 5-10 éves stratégiai távon kezdenek el gondolkodni - mondta Davies. Senki sem rendelkezik a kristálygömbbel, ami megmutatja a jövőt. Ezt el kell fogadni - tette hozzá.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!