A Quaestor csoport legfrisebb negyedéves kiadványa egyik magyar papírt sem tartja fundamentális oldalról vételre érdemesnek. Az OTP esetében a nem teljesítő hitelek magas arányát tartja a legfőbb kockázati tényezőnek a brókerház, szerintük a bankpapír fair értéke 4930 forint. A hitelportfolió problémái szerintük nem megoldottak, a magas árfolyamot az általáons piaci optimizmussal magyarázzák. A problémás terülteken, mint Ukrajna, a nem teljesítő hitelek magas aránya mellett aggodalomra adhat okot az átstrukturált hitelek jelentős mennyisége. Példaként az Egyesült Államokat hozzák fel a szakértők, ahol az átstrukturált hitelek jelentős hányada egy éven belül ismét nem teljesítőkké váltak. Azt, hogy az OTP menedzsment nem adott előrejelzést az idei eredményekre vonatkozóan, kifejezetten negatívumként értékelik, s kockázati tényezőnek tartják


A piaccal kapcsolatos általános meglátásuk, hogy az jelenleg egy rendkívül meredek V alakú kilábalást áraz, azonban a pakliban még benne van egy W alakú recesszió esélye, s az is, hogy szimplavé esetén a v szára nem lesz olyan meredek, mint azt sokan hiszik.


A Mol részvények esetében is a portfoliókban való csökkentést javasolna a Quaestor elemzői. A finomítói tevékenységgel kapcsolatban negatívak a várakozásaik, mivel elhúzódó recesszióra számítunk, nem pedig hirtelen növekedésre, amely „V" alakot formáz. Még évekbe telhet, míg magához tér a kereslet és képes felszívni a meglévô készleteket, emellett jelentôs finomítói kapacitások várnak arra, hogy ismét működésbe álljanak. Az olaj ára azonban magához tért és várhatóan ez így is marad az év folyamán. Az INA akvizíciója a kutatás-termelés üzletágat teszi a MOL legnagyobb szegmensévé. A horvát olajcég a kitermelés növekedése, javuló finimítói marzsok és a javuló árazási feltételek, valamint a hatékonyságjavulás miatt hord magában jelentôs értéket a Csoport számára. A MOL teljesítménye továbbra is a működési környezetnek van kiszolgáltatva.

Ezen kívül a fôbb kockázatokat az árfolyamra tekintettel a Szurgut kezében lévô csomag, és az INA rekonstrukció elakadása jelenti. A frissített stratégia legfontosabb eleme az EBITDA terv. A Társaság 4,2 milliárd dolláros célját - a konszenzus 2012-re csak 3,34 milliárd dollár - meglehetôsen ambiciózusnak vélik. Az optimizmus feltehetôen abból származik, hogy a menedzsment is a gyors kilábalás híve.


A Richter célárfolyamát 41 140 forintban állapították meg. A Richter bevétel szerkezete tovább javult, a fedezeti szint növekedett. Az elsô negyedév után a negyedik negyedévben

ismét kapott kutatási ellentételezést a Forest-tôl, azonban jelentôs leírásokat eszközölt a román tagvállalatokkal kapcsolatban. Ugyanakkor jelentôsen emelkedett a bevétel az orosz

és az amerikai piacokon.

Ez arra utal, hogy amíg az olaj ára és rubel árfolyama stabil marad, a gyógyszerpiac határozottan növekedhet. A Richter elsôdleges célja az idei évre, hogy egy nyugati kooperációs partnert keressen az RGH-188 értékesítéséhez, és szintén keres a cég egy biotechnológiai partnert a fejlesztésekhez, ez utóbbi európai vagy amerikai társaság

lehet. A menedzsment továbbra is célként fogalmazza meg a termék portfólió javítását, mely termék akvizíciókat jelenthet. Értékeltségi szempontból az árfolyam szinte fair-nek

nevezhetô. Az árfolyammozgás az elmúlt hónapok során már nem volt komolyabb, de ez nem egyedi a fontosabb régiós gyógyszerpapírokat tekintve. A jelenleginél magasabb értékeltségre eddig kizárólag a 2005 és 2007 között tapasztalható emelkedô piac melletti árazásnál volt példa. A régiós szektortársakhoz képest a Richter árazása kiemelkedônek tekinthetô.

Ennek oka a Richter originális kutatása, mely a végsô fázisba lépett, és amely óriási növekedési lehetôséggel kecsegtet, de igen komoly kockázatot is hordoz a megnövekedett költségek miatt. Intô példa erre az Egis esete.

Az Egis részvényeket 21 600 forintos célárfolyam mellett tartásra javasolják, a Magyar Telekomot 691 forintos célár mellett csökkentés ajánlást kapott. A Rába részvények fair értéke 739 forint számításaik szerint, s ajánlásuk szintén csökkentés.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!