Az euró/forint keresztárfolyama 275,10-nél törte át a 200 napos mozgóátlagot és délután  négyhavi mélypontra süllyedt. A közös devizáért a reggeli 276 forint feletti érték után - ahogy a dollár nagyarányú gyengülésével párhuzamosan a hazai deviza pozíciói is megerősödtek - délután öt óra után már csak 272,97 forintot kértek.

A Bloomberg szerint emögött az a piaci remény áll, hogy az október 3-i önkormányzati választások után a magyar kormány végre a költségvetési hiány csökkentésére fog koncentrálni és végre előáll az ehhez szükséges konkrét gazdaságpolitikai programmal.

Ruzsonyi Ákos, a Commerzbank devizapiaci üzletkötője szerint a következő fontosabb szint valahol 272 és 273 között lehet.


A magyar deviza a régióban abszolút felülteljesítő volt. A forint 4,8 százalékot erősödött az euróval szemben, ami szeptember 8-a óta a legjobb teljesítmény a Bloomberg által figyelt több mint 170 deviza között.


A dollár hathavi mélypontra süllyedt az euróval szemben a péntek délelőtti kereskedés során, a keresztárfolyam elérte az 1,3764-es szintet, ami március 17. óta a legalacsonyabb árfolyam. Mindez a Bloomberg szerint annak köszönhető, hogy befektetők fenntartható globális gazdasági növekedésbe vetett reménye megerősödött és nőtt a kockázatvállalási hajlam. Ruzsonyi szerint az euró/dollár kurzusában a következő technikailag fontos szint 1,3850 lehet.


A dollár/forint árfolyama 200 forint alá esett napközben, késő délután egy dollárért 198,37 forintot kértek a devizapiacon 1,3762 dolláros euróárfolyam mellett. A svájci frankot 203,58 forinton jegyezték.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!