A Magyar Telekom harmadik negyedévében az elemzői várakozások szerint folytatódtak a társaságra korábbi negyedévekben jellemző folyamatok, úgymint a vezetékes üzletág visszaesése, amit az internet- és mobildivíziók árbevétel-növekedése ellensúlyozhatott. A társaság összbevétele a várakozások szerint meghaladja az első és a második negyedév számait, és ha a 2006 harmadik negyedévében elszámolt - mintegy 10 milliárd forintos - egyszeri tételeket figyelmen kívül hagyjuk, akkor a bázisidőszak számait is. A társaság nyereségbővülésének forrása elsősorban a szinergiahatások kiaknázása, a hatékonyságjavítás és az elbocsátásokon, illetve átszervezéseken keresztül megvalósított költségcsökkentés lehet. A hét elemző megkérdezésével kialakult konszenzusunk alapján a telekomcég a harmadik negyedévben a tavalyihoz képest némileg alacsonyabb, 175,8 milliárd forintos árbevételt ért el, míg az EBITDA és az adózott eredmény mintegy négy százalékkal emelkedett: előbbi 72,9, utóbbi 24,40 milliárd forint volt a konszenzus szerint. A 15 százalékos létszámleépítés az idei utolsó és a jövő évi első negyedévben éreztetheti hatását, a leépítéssel járó végkielégítések is a folyó év negyedik negyedévét terhelik. Tekintettel arra, hogy a Magyar Telekomot a piaci szereplők osztalékrészvényként tartják számon, az árfolyam szempontjából kiemelkedő fontossággal bír a hazai hozamkörnyezet és természetesen az osztalék várható szintje. Előbbi esetében kockázatot jelent, hogy amennyiben elmélyül a globális hitelválság, úgy számottevő mértékben emelkedhetnek az állampapír-piaci hozamszintek, ami rövid távon alacsonyabb részvényárfolyamot indokolhat. A szakemberek többsége szerint a 2007-es eredmény után is tartható lesz a 70 forintos osztalék, a távolabbi jövőt illetően pedig vannak elemzők, akik szerint a cég osztalékpotenciálja 90-100 forint között van. A szakemberek összességében pozitív meglepetést várnak a társaságtól, többen vételre buzdító ajánlásokat is megfogalmaztak a részvénnyel kapcsolatban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!