A cég futómű üzletágának legnagyobb vevői nem számoltak be javulásról a fő piacok tekintetében, így nem várnak jelentős és pozitív fordulatot a cég gazdálkodásában az elemzők a szerda délután publikálandó második negyedéves gyorsjelentés előtt. A két általunk megkérdezett elemzőcsapat szerint közel felére zuhanhatott az gépipari cég árbevétele a tavalyi második negyedévhez képest, üzemi profitja gyakorlatilag nullára olvadhattott. A nettó nyereségre az amúgy meglehetősen nehezen előrejelezhető céghez képest meglepően közeli becslést adott a két elemző, 550 millió forint körüli mínuszt várnak.

Bár a cég az első negyedáéves jelentésében kivette az eredményt befolyásoló tényezők közül a nyitott hedge állományon keletkezett veszteségeket, azonban az erősödő forint mellett relizálhatott valamennyit bukójából a cég. Ez a mellett is jelentősen lefelé húzhatta a profitot, hogy devizahitelein akár milliárdos árfolyemnyeresége is keletkezhetett.

Az EBITDA visszaesésének alacsony szintjét a szigorú költséggazdálkodás magyarázhatja.


QP | Quality Placement

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!