Az öreg kontinens tőzsdéin ismét nyugtalanságot okozott az erősödő euró, különösen azután, hogy Wim Duisenberg, az Európai Központi Bank elnöke szerint a zöldhasú gyengülése elkerülhetetlen, figyelembe véve az Egyesült Államok államháztartási hiányát. A közös európai valuta mindenesetre 1,177 dolláron is járt, mélybe rántva az európai exportőrcégek részvényeinek árfolyamát. A legnagyobb esést - a megszokott forgatókönyv szerint - a tengerentúlra nagyban termelő autógyártók papírjai szenvedték el, élükön a DaimlerChryslerrel. A nap másik nagy vesztese a vegyipari szektor lett. A német BASF azzal okozott csalódást a befektetőknek, hogy a JP Morgan már nem tartja elég figyelemreméltónak a papírt ahhoz, hogy rajta tartsa a European Focus List-en, míg a francia Rhodia hiteleit a Standard & Poor's minősítette le. A minősítőcég egyébként a Corust is megfenyegette, mélyrepülésre késztetve az acélgyártó részvényének árfolyamát. Verőfélyesen sütött ugyanakkor a nap a médiaágazatra, a brit hatóságok ugyanis engedélyezték a Granada és Carlton brit tévétársaságok egyesülését.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!