A Mol harmadik negyedéves amortizáció és leírások előtti 174 milliárd forintos üzemi eredménye (EBITDA) többé-kevésbé egybe esett a piaci várakozásokkal - véli Vágó Attila, a Concorde Értékpapaír Zrt- elemzője. A társaság üzemi eredménye 103 milliárd forintot tett ki az előző negyedéves nullás eredménye után, éves szinten pedig közel megduplázódott és szintén megfelelt a piaci konszenzusnak. A 82 milliárd forintos újbeszerzési árakkal becsült tisztított üzemi eredmény ugyanakkor elmaradt a várakozások átlagától, a saját előrejelzésünkkel viszont megegyezett - írja az elemző.

Összességében a harmadik negyedéves jelentett eredmények megfeleltek az elemzői várakozásoknak, míg az egyszeri tételektől és készletátértékelés hatásától tisztított működési eredmény rosszabb lett. A tisztított számok előző negyedévhez mért javulását a pénzügyi válság előtti szintre ugró termékfedezetek és a gyengébb forintárfolyam támogatta. Összességében mind az upstream, mind a downstream üzletág jövedelmezősége javult az INA kedvezőbb negyedéves teljesítménye következtében. A kitermelés volumene éves összehasonlításban 23 százalékkal csökkent csoportszinten 112,000 olajegyenértékes/nap szintre a szíriai tevékenység felfüggesztése, illetve a horvát kitermelés szűkülése miatt. A petrolkémiai üzletág változatlanul mostoha piaci körülmények között működött és ismét jelentős, kilenc milliárdos veszteséget termelt a negyedévben. Mindeközben a feldolgozott olajtermékek regionális kereslete továbbra is alacsony maradt. Az INA gázkereskedelmi tevékenységén képződött veszteség markánsan csökkent a szabályozott gázárak emelését követően.

Az INA hozzájárulását kiszűrve, a finomítási üzletág újrabeszerzési árakkal becsült 23 milliárd forintnyi nyereséget ért el, kevesebbet, mit a második negyedévben. Ugyanakkor az INA újrabeszerzési árakkal becsült finomítási 5 milliárd forintos vesztesége érdemi javulást mutatott a második negyedévben elszenvedett 13 milliárd forintos veszteség után köszönhetően a külső piaci feltételek javulásának, illetve annak, hogy a vállalt igyekezett finomítói termelését a piaci kereslet ingadozáshoz igazítani és működését racionalizálni. A nem üzemi tételek nettó eredménye (kamatkiadások, opciók átértékelése) összességében javították a társaság negyedéves eredményét. A Pearl Petroleum (amiben a Mol 10 százalékos részesedéssel bír) jövedelem-hozzájárulása háromnegyedével nőtt egy év alatt köszönhetően a magasabb értékesítési volumeneknek és áraknak.

A Mol megőrizte erős pénzügyi pozícióját  véli az elemző.  A nettó adósságállomány 716 milliárd forintra zuhant a június végi 834 milliárd forintról, ami 24 százalékos nettó eladósodottsági arányt jelent, és egyben az elmúlt öt év legalacsonyabb mutatója. A provizíókkal korrigált nettó adósságállomány/EBITDA mutató 1,8-as értéke szintén csökkent a június végi 2-es értékhez képest.

A harmadik negyedéves eredmények tükrében Vágó nem változtat éves üzemi eredmény előrejelzésén, ami 270 milliárd forint, sem az év végi, részvényenkénti 18 510 forintos célárfolyamon. Intézményi ajánlását egyenlő súlyozáson tartja. A ma reggeli hír arról, hogy várhatóan jövőre sem lesz szénhidrogén-termelés Szíriában, negatívan értékelhető - tette hozzá.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!