Az energetikai üzletág helyzetére van megoldás ehhez nem szükséges piaci beavatkozás sem. A gond az egyetemes szolgáltatásokkal van, az üzleti piacon ugyanis nem változtak a feltételek - emelte ki a gazdasági vezető. Az üzletág megszüntetése ugyanakkor nincs napirenden folytatni szeretnék ezt a tevékenységet ezért keresik a megoldást. Ennek érdekében már ajánlatot is tettek a kormánynak és Szabó optimista a megállapodást illetően is.

A beruházások 5 százalékos költségcsökkentése tartható éves szinten, az első negyedévet csak az új számlázási rendszer miatti kiadások dobták meg. A beruházási költségekben ahogyan korábban is a várható frekvencia tenderek költsége nincsen benne.

A jövő évi osztalékkal kapcsolatban minden szám jóslás lenne az első negyedév után - mondta újságírói kérdésre válaszolva. A helyzet stabil, de nem látható előre a kereslet alakulása, és, hogy a frekvencia tenderek költségei miként alakulnak, amelyek nagymértékben befolyásolják majd az eladósodottságot, ezért konkrét összeget nehéz még mondani - magyarázta a helyzetet Szabó.

Az első negyedévben a piaci pozíciók tekintetében Magyarországon a mobilhang szolgáltatások terén sikerült folyamatos növekedést elérni, de erősen nő a tv-piaci részesedés is. Mindez erősen meghatározza a pénzügyi pozícióját a cégnek, ezért különösen fontos. Szabó azt is kiemelte, hogy a tv-piacon Macedóniában is sikerült az élre törni és azt meg is tartani.

A bevételek tekintetében viszont továbbra is meghatározó hogyan teljesít az energiapiac, és így rányomta bélyegét az első negyedévre, hogy az árakat 10 százalékkal pluszban csökkenteni kellett a saját kedvezményeken felül. A hagyományos távközlési piacon is sikerült stabilizálni a bevételeket. Összességében az EBITDA 24 százalékos csökkenését mindenképpen árnyalni kell a gazdasági vezető szerint. Elsősorban a közműadó elszámolását kell figyelembe venni, a másik számottevő hatás az energia árak változása, amivel előzetesen nem számoltak. Piaci akvizíciók - és itt főleg az ügyfélszerzést kell érteni - tekintetében szeretnének aktívabbak lenni, amire pont ezért többet is fordítottak, mert ezek szerintük már idén megtérülnek. Márpedig az első negyedévben ez is különleges költségnek számít, ami szintén megdobta a beruházásokat.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!