Az októberi vérfürdő után a múlt héten már véget ért a pesszimizmus, és visszapattant a mélyből a piac. Az erőteljes zuhanás heves emelkedésbe csapott át, ennek ellenére nem szabad előre inni a medve bőrére, jöhet még nagyobb esés a következő hetekben. A BUX a múlt hét elején érte el a mélypontját, 11 000 pontról fordult az árfolyam, amelyet több ezer pontos emelkedés követett. Érdekesség, hogy a CMF indikátor nem ért el új mélypontot a csökkenés során, és jelenleg már pozitív értékeket mutat, ami a további emelkedés szempontjából fontos tényező.

A múlt hetet konszolidációval zárta az index, majd kedden újra felfelé tudott indulni. A következő ellenállás 16 000 pontnál húzódik. Lefelé az a rés jelent támaszt, amely 12 500 pontnál található. Az OTP árfolyama 2300 forintról pattant vissza, majd három erőteljesen emelkedő napot követően ismét megtorpant a papír. A csökkenés alatt az RSI indikátor nem ment új mélypontra, pozitív divergencia alakult ki az árfolyammal szemben, ami azt jelezte, hogy hamarosan korrekció várható a piacán.

Kedvezőtlen, hogy az emelkedést nem kísérte kiugróan magas forgalom. Jelenleg az emelkedés korrekciója zajlik, a lecsökkent volatilitás miatt hamarosan látványos elmozdulás valószínű, ha ez fölfelé történik, akkor a 4900 forintos ellenállás is elérhető közelségbe kerül. Lefelé történő kitörés esetén a 2900 forintos támasz állíthatja meg a papírokat. Újabb erőteljesen emelkedő napon rövid távú vétel nyitható, 2900 forintos stop szinttel.

A fordulat a Mol piacát is elérte, jóval 10 000 forint alól kapaszkodtak vissza a részvények, és jelenleg már szignifikánsan az ellenállás felett kereskednek velük. Negatívumként említhető a csökkenő forgalom, ennek ellenére a 14 000 forintos szint elérhető lehet. Támasz 10 000 forintnál található.

A Richter esetében 26 000 forintnál húzódik egy kritikus szint, az erős támasz csupán két napig sérült október folyamán, majd gyorsan magára talált a gyógyszerpapír. Az elmúlt napokban úgy emelkedett, mint egy rakéta, azonban hamarosan eléri a 30 000 forintos ellenállást. A szint felett 33 000 forint lehet a következő megálló. Egyértelmű támaszt 26 000 forint jelent a papíroknak.

A mélypont óta eddig csupán két emelkedő napot hagyott maga mögött az MTelekom, és jelenleg egy szűk sávban folyik az oldalazás. Ismét megindulhat felfelé, azonban a 700-720 forintos ellenállás áttörésének kicsi a valószínűsége. Támasz 600 forintnál található.

A közepes kapitalizációjú papírok piacán a Synergon látványos száguldásba kezdett. Októberben az 525 forintos támasz alá került a papír, pár hetes stabilizálódást követően azonban látványosan kitört felfelé. Tegnap egy igen erős ellenállást sikerült áttörnie, így nyitva az út a további emelkedés előtt. A korábbi 700 forintos ellenállás jelenleg már támaszt jelent.

Rácz Balázs

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!