Nem bízik Trumpban a gigabefektető, fedezékbe vonul

A világ egyik legnagyobb kötvényállományát kezelő Pimco csökkenti a kockázatos eszközök arányát és növeli a készpénzét portfólióiban. Arra számít, hogy a Trump rally hamarosan véget ér.
Napi.hu, 2017. január 16. hétfő, 12:25
Fotó: MTI/EPA

A világ legnagyobb kötvényvagyonát kezelő Pimco a jelek szerint kezdi elbarikádozni magát, s legnagyobb kötvényalapjában elkezdte emelni a készpénz arányát és csökkenti kitettségét a kockázatosabb vállalati kötvények felé. Arra számítanak ugyanis, hogy a Donald Trump megválasztását követő piaci eufória hamarosan véget ér. Múlt év vége óta arra készülnek, hogy a részvények és a magas hozamú kötvények piacán is hamarosan esés következik - írja a Financial Times.

Tekintve a bizonytalanságot, jobb óvatosnak lenni - kommentálta a stratégiáját Dan Ivasyn, a csoport vezető befektetési igazgatója. Miközben a részvények és a magas hozamú kockázatosabb kötvények az elmúlt időszakban rallyztak, addig a jobb adósságbesorolású kötvények és államkötvények árfolyama gyengén teljesített. Egyre több szakértő részéről hallani azt az elméletet, amely szerint az államkötvények 30 éve tartó bikapiaca véget ért.

A Pimco szakértői szerint viszont a piaci körülmények jelenleg olyan törékenyek, s olyan sok veszély fenyeget, hogy hamarosan megint megélénkül a kereslet a biztonságosabbnak tartott eszközök iránt.

Az FT szerint a defenzív lépések érintették a Pimco két vezető, összesen 146 milliárd dollárt kezelő kötvényalapját is. Scott Mather, a Total Return Fund kezelője szerint sokkal nagyobb volatilitásra kell felkészülni, mint amit a piac jelenleg áraz. Szerinte még az amerikai recesszió veszélye sem elhanyagolhat; pontosabban legalább átlagos, ha nem magasabb, ahogy a szakértő fogalmazott.

Egy nagy rakás pénzen szeretnék ebben a helyzetben ülni - mondta a Pimco vállalati kötvényüzletágának befektetési igazgatója. Elmondása szerint ő már két hónapja elkezdte a bóvli kötvényeket kiszórni, s most szárazon tartja a puskaport. Ha a piac innen tovább rallyzik, akkor ostobának fogjuk magunkat érezni a lépés miatt, de megnő a volatilitás, akkor azt ki tudjuk majd használni - tette hozzá a szakember.

A Pimco vezetésében állítólag heves vita övezte éves előrejelzésük összeállítását. Megoszlottak a nézetek arról, hogy Trump elnöksége véget vet-e a válság óta jellemző alacsony kamatokkal és alacsony növekedéssel jellemzett piaci környezetnek. Sok alapkezelő azon a véleményen volt, hogy Trumppal új korszak köszönt be. A lapnak nyilatkozó egyik Pimco-s szakértő szerint egyelőre túl sok a bizonytalansági tényező ahhoz, hogy eldőljön, melyik irányba mozdulhatnak majd el a dolgok.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK