Nem csökkent a frank befektetési menedék szerepe

A svájci jegybank kamatcsökkentése nem csorbította a frank befektetési menedékként betöltött devizapiaci szerepét - írta egyik elemezésében a Dow Jones hírügynökség.
MTI-Eco, 2011. augusztus 3. szerda, 14:17
Fotó:

A svájci jegybank által szerdán életbe léptetett, gyakorlatilag mennyiségi monetáris enyhítéssel felérő intézkedés a frank erősödésének megfékezésére éppen úgy nem fogja gyengíteni a svájci frank befektetési menedékként betöltött szereptét, mint ahogy egy jegybanki intervenció sem lesz képes megállítani árfolyamának emelkedését.

A jegybank bejelentése a pénzpiaci likviditás növeléséről természetesen meghozta a kívánt hatást - átmenetileg. A svájci frank veszített erejéből az euróval, a dollárral és a jennel szemben is. Az intézkedés azonban több okból sem lehet tartósan hatásos.

Ilyesmivel már Japán is próbálkozott - sikertelenül. Az ország éveken át pumpált likviditást a bankrendszerbe a gazdaság élénkítése céljából, a svájci frankhoz hasonlóan befektetési menedéknek tekintett jen azonban makacsul erősödött tovább, veszélyeztetve a japán gazdaság talpra állítását.

Nem sokkal a svájci jegybank bejelentése előtt a japán illetékesek is hasonló megfogalmazásban figyelmeztették a piacokat, hogy "szemüket tartják" a jen árfolyamán. A japán jegybank azonban rossz múltbéli tapasztalatai miatt éppen úgy vonakodik ténylegesen be is avatkozni, mint ahogy a svájci jegybank. A svájci jegybank, az SNB még most is "sebeit nyalogatja" legutóbbi árfolyam-korlátozó beavatkozásai után, ami tavaly 21 milliárd svájci frank veszteséget okozott neki, az idei első félévben pedig további 11 milliárdot.

Az elszenvedett veszteségeket nem nézik jó szemmel az SNB részvényesei, ami elég valószínűtlenné teszi, hogy a jegybank ismét svájci frank eladásokba bocsátkozna az árfolyam leszorítása érdekében.

Annak azonban, hogy a jegybank nem fog ismét interveniálni, más, egyszerűbb oka is van. A bank vezetői ugyanis tisztában vannak vele, mennyire hiábavaló dolog lenne egy ilyen lépés a jelenlegi piaci környezetben.

A világgazdasági növekedés lassulásával és az euróövezeti adósságszolgálati válság eszkalálódásával párhuzamosan a befektetési menedéket kereső tőke csak növekedhet, a svájci frank iránti kereslet csak emelkedhet.

A svájci frank szempontjából jelentőséggel bír egy újabb euróövezeti ország államcsődjének fokozódó kockázata is. A mindössze két hete összeállított második görög mentőcsomagot már most kezdik elégtelennek tekinteni egy nagyobb euróövezeti országra, Spanyolországra vagy Olaszországra átterjedő fertőzés megakadályozásához.

A két ország refinanszírozási terheinek növekedésével és az euróövezeti növekedési kilátások romlásával együtt fokozódik annak veszélye, hogy vagy egyikük vagy mindkettő mentőcsomag igénybe vételére kényszerül még akkor is, ha a támogatás megadásához nincs meg sem a szükséges pénz sem pedig a kellő politikai akarat.

Az SNB lépése átmenetileg növelte a jen és arany befektetések vonzerejét, a biztonságot kereső befektetők figyelme azonban hamarosan visszaterelődik majd a svájci frankra.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK