Az előző év hasonló időszakában elérthez képest növekvő árbevételről, jelentősen növekvő EBITDA-ról és csökkenő nettó nyereségről adott számot a Rába harmadik negyedéves gyorsjelentésében. A július szeptemberi időszakban elért 7,7 milliárdos forgalommal szeptember végéig 25,4 milliárd forintnyi bevételt ért el a győri cég, ez nagyjából a tavalyi szintnek felel meg, a harmadik negyedévben közel 80 százalékkal emelkedő EBITDA ellenére az első háromnegyed évben még mindig 14 százalékkal kevesebbet tud felmutatni a cég, mint egy évvel korábban.

A nettó veszteség félmilliárd forintra olvadt a tavalyi első kilenc hónap másfél milliárdjáról, ebben az operatív profit javulása és a pénzügyi veszteség jelentős csökkenése játszotta a döntő szerepet. Pozitív fejlemény, hogy üzemi szinten ötszörözött a cég, már 263 millió forintnyi pozitívumot tud felmutatni ezen a soron a tavalyi plusz nullához képest.

Az igazán biztató jelet a részvényesek talán nem is a cég negyedéves számaiban kell keressék, hanem Pintér István elnök-vezérigazgató ahhoz fűzött kommentárjában. E szerint ugyanis a piaci környezet kiszámíthatóbbá vált, s a rendelésállomány alapján kijelenthető, hogy 2010 utolsó három hónapjában is folytatódni fog az árbevétel növekedése. A májusban megfogalmazott éves tervszámokat a cég vezetése fenntartja, ez 5 százalékos árbevétel és EBITDA növekedésről szólt. A kommentár alapján az általában elég óvatosan nyilatkozó cégvezető meglehetősen biztosnak tűnik abban, hogy a társaság az utolsó három hónapban képes lesz mintegy 1,32 milliárd forintnyi EBITDA-t és több mint 10 milliárd forintnyi árbevételt produkálni, ami jelentős növekedés lenne a tavalyi év végén elérthez képest.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!