A kínai jüan árfolyama 2008 óta nem látott mértékben csökkent, mivel a befektetők attól félnek, hogy a jegybank be fog avatkozni és korlátozza annak túlzott erősödését, miután felhagyott a nemzeti valuta árfolyamát a dollárhoz rögzítő politikával - tudatta a Bloomberg.


A jüan 0,17 százalékkal 6,8095-re gyengült a dollárral szemben. A 12 hónapra szóló nem határidős árfolyam 0,1 százalékkal 6,6349-re emelkedett, miután a jegybank 0,43 százalékkal készül erősíteni a referencia kamatlábat, a tegnapi emelkedésre reagálva.

Kína arra törekszik, hogy engedje a jüan erősödését, mivel szeretne megfelelni a befektetők akaratának és megfékezni az inflációt, miközben védi az exportpiaci fellendülést. A jegybank ugyanakkor korábban azt közölte, hogy megakadályozza a túlzott árfolyam-mozgást.

A jüan árfolyama 0,42 százalékkal kúszott föl tegnap a dollárral szemben, ami a legnagyobb mértékű emelkedés 2005 júliusa óta, és további 0,5 százalékkal emelkedett a kereskedés korai szakaszában. Az árfolyam nincs túl messze attól az értéktől, ami az egyensúlyt jelenti - közölte korábban a jegybank.

A jegybank 6,7980-ban határozta meg a jüan napi referencia árfolyamát szemben a tegnapi 6,8275-tel. A valuta 0,5 százalékot ingadozhat ehhez képest lefelé és fölfelé is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!