Nem fizet osztalékot az Mtelekom

A Magyar Telekom Nyrt. pénteki éves rendes közgyűlése úgy döntött, hogy az igazgatóság javaslatára az idén nem fizet osztalékot, a tavalyi üzleti év nyereségét az eredménytartalékba helyezik.
MTI-Eco, 2014. április 11. péntek, 12:33
Fotó: Napi.hu

Tavaly részvényenként 50 forintos osztalékot kaptak a távközlési szolgáltató részvényesei. A Magyar Telekom Nyrt. a magyar számviteli törvény szerint 32,133 milliárd forint adózott eredményt ért el 2013-ban, és a teljes nyereséget eredménytartalékba helyezi.

A nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) szerinti konszolidált 2013. évi jelentést a közgyűlés 1091 milliárd forint mérlegfőösszeggel és 28,855 milliárd forint adózott eredménnyel hagyta jóvá. A csoport konszolidált árbevétele 637,5 milliárd forint volt tavaly a 2012. évi 607,1 milliárd forint után.

A közgyűlésen a részvényesek 65,64 százaléka volt jelen. Christopher Mattheisen, a társaság vezérigazgatója az igazgatóság jelentését ismertetve elmondta, hogy a vállalat a 2013-as üzleti évben kiválóan teljesített az összes fontos piaci szegmensben, és minden területen növelte piaci részesedését. Tavaly az egymást követő második évben bevételnövekedést ért el a cég, és a pénzügyi teljesítményében is elindult a trendforduló.

A beszámoló szerint elsősorban a szabad cash-flow csökkenése, illetve a nettó eladósodottsági ráta emelkedése indokolta azt, hogy a társaság az idén nem fizet osztalékot.

A következő évekre szóló stratégiájában a Telekom arra törekszik, hogy ne csak távközlési szolgáltató legyen, hanem diverzifikálja portfólióját, és bekapcsoljon olyan szolgáltatási területeket is, mint az energia, a digitális otthon vagy a felhő alapú szolgáltatások. Mindezek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az eddigi trendet folytatva a vállalat növelje bevételeit - mondta el Christopher Mattheisen.

A vezérigazgató kifejtette, hogy a gazdasági környezet továbbra is kihívásokkal lesz teli, de a lakossági költésben enyhe javulás látszik és a beruházásoknál is trendforduló kezd körvonalazódni. Hozzátette, hogy a Magyar Telekom eredményei nagymértékben függnek a hazai kereslet alakulásától.

Az idei célkitűzések ismertetésekor a vezérigazgató megismételte a már korábban nyilvánosságra hozott terveket, amelyek szerint a Telekom szinten maradó, illetve legfeljebb 3 százalékkal csökkenő bevételekkel és az EBITDA (kamatok, adófizetés és értékcsökkenési leírás előtti) eredményének 3-6 százalékos csökkenésével számol az idén. Beruházásokra, a tavalyival nagyjából megegyezően, 87 milliárd forintot szán, a spektrum akvizícióra fordított összegek és az éves frekvencia díj aktiválása nélkül.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK