Nem mutatnak olyan egyértelmű pozícionáltságot a befektetői hangulatindikátorok, mint tették azt január végén, amikor szélsőséges optimizmus uralkodott az összes amerikai befektető körében.

Az egyedüli igazi szélsőséget Mark Hulbert, a Marketwatch szakszerzője mutatta ki a saját maga által számolt Hulbert Stock Newsletter Sentiment indexében, amely a tőzsdei hírlevélírók által javasolt rövid távú részvénykitettséget vizsgálja. A több száz elemű minta alapján a szakértő HSNSI indexe 62,8 százalékosra ugrott, azaz a tanácsadók átlagosan ekkora részvénykitettséget javasolnak ügyfeleiknek.

Ez olyan magas érték, amelyet a mutató 2007 eleje óta mindössze egyszer ért el, idén január végén, közvetlenül a vezető amerikai indexekben bekövetkezett 8 százalékos korrekció előtt.

Ez azt támasztja alá, hogy a saját indikátora alapján a rövid távú emelkedés nem megalapozott hangulati oldalról, nagy baj azonban nincsen. Ha egy esetleges újabb korrekció során a bikák olyan gyorsan visszavonulót fújnak, azaz az indikátor olyan meredek esésnek indulna, mint februárban, akkor az jó táptalajt jelenthetne a további felfelé menetnek. Ha azonban egy áresés közben a bikák kitartanának, az már intő jel lehet.

Nem mernek viszont nagyon optimistává válni az Investor Intelligence Services rendszeres heti felmérésében szemlézet hírlevélírók, ami viszont jó jel.

Emlékezetes, január végén a szervezet felmérésének bull/bera rátája, azaz az emelkedést várók és a csökkensére szavazók aránya 2007 őszi szintre, az utolsó piaci csúcson tapasztalt értékre emelkedett. Onnan viszont a piac korrekciójáéval párhuzamosan meredeken zuhanni kezdett, s az optimisták tábora azóta is lassan épül fel.

Legfrissebb adataik szerint a bikák aránya jelenleg 42,1 százalék, az esést váróké 22,7 százalék. Előbbi egy százalékos emelkedés, utóbbi 0,6 százalékos csökkenés egy héttel ezelőtthöz képest. Itt az esést várók alacsony száma adhatna okot az aggodalomra.

Hasonló képet mutat az AAII, az amerikai kisbefektetői szövetség felmérése is. Az emelkedést remélők aránya mindössze 1 százalékponttal, 35,9 százalékra emelkedett egy hét alatt, az esést vizionálóké pedig 3,3 százalékponttal lett kevesebb, 26,2 százalék. Itt az értéken, a 10 hetes átlaggal kisimitva, az látszik, hogy míg a bikák aránya nem szélsőségesen magas, addig a medvéké aggasztóan alacsonyra kezd csökkenni.

Ime a bikák arányának alakulása:




S a medvéké:



(Az ellentét analízisben hívők szerint, ha egy termék piacán szélsőséges hangulati motívum alakul ki az egyik irányban, az a szereplők túlpozícionáltságára utal, s rendszerint ellenirányú mozgás követi az árfolyamban.)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!