Kevesebb elemző és portfolió menedzser számít a BUX index további emelkedésére a következő fél évben, mint egy hónappal ezelőtt - derül ki a német ZEW intézet és az Erste Bank közös havi felméréséből.

A vizsgálat során 72 szakembert kérdeztek meg arról többek között, hogy mit várnak a BUX indextől a következő hat hónapban. A válaszadók 45,8 százaléka gondolta úgy, hogy a Budapesti Értéktőzsde vezető indexe emelkedhet a következő fél évben, ez 11 százalékponttal alacsonyabb, mint az augusztusban mért érték. A csökkenést várók aránya, 6,8 százalékponttal 25 százalékra nőtt, a maradék optimista a semleges, a változást nem várók táborába igazolt át, ezek aránya 29,2 százalékra nőtt.


Az optimisták és pesszimisták arányát reprezentáló bull/bear arány 1,83-ra csökkent a korábbi, 3 feletti értékről, a bull/bear spread (a két tábor százalékának különbsége) 20,8 százalékpontra szűkült az augusztusi 38,6-ról. A legutóbbi felmérés, amelyhez az adatfelvételt július végén-augusztus elején végezték még inkább optimista szélsőségről árulkodott, ez most elmúlt, minden mutatószám hangulati szinten semleges hozzáállást mutat a profik részéről a magyar piaccal kapcsolatban.


A forint kilátásait illetően is csökkent a derűlátás: felértékelődésre már csak 42,6 százalék számít a korábbi 44,9 százalék után, leértékelődését pedig 29,6 százalék tartja valószínűnek, ez 3,1 százalékpontos emelkedés.

A rövid távú kamatok emelkedésére 25 százalék számított, míg csökkenésére. A hosszabb távú forintkamatok esetében 31,2 és 39,6 százalék volt a két érték.


Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!