Két hét alig alig emelkedett az Egyesült Államokban az intézményi befektetők körében az OTP részvényekre nyitott short pozíciók állománya - derül ki a legfrissebb adatokból. Március utolsó két hetében mindössze 22 100 darab OTP részvényre nyílt ilyen pozíció, s ezzel azok száma 5 millió 717 ezer darabra emelkedett, miközben a bank részvényeinek árfolyama 5500 forintról 5900 forintra emelkedett a vizsgált időszakban.

A folyamat annyiban kedvező az OTP részvényesek számára, hogy az árfolyam emelkedést nem az amerikai intézményi shortzárások okozták az adatok szerint.

Mint korábban írtunk róla, az Egyesült Államokban 2008 nyarától kötelező közzé tenni a pénzügyi vállalatok részvényeire nyitott short pozíciók nagyságát a szereplőknek.

A válság során a short állomány csúcspontját a piac mélypontján érte el 2009 tavaszán, közel 13 millió darab részvényre nyitott pozícióval.


Ettől kezdve folyamatosan csökkent ez a szám, egészen 2010 tavaszáig, amikor is a Kósa-Szíjjártó nyilatkozat után ismét hatalmas mennyiségű ilyen pozíció nyílt, így az állomány július elejére ismét meghaladta a 11 millió darabot

Innen lassú csökkenés indult, egészen tavaly november elejéig, a short pozíciók nagysága pedig azóta leginkább stagnálást mutatott egészen február elejéig.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!