A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

A német ZEW intézet és az Erste Bank által készített felmérés szerint nem bíznak a szakemberek a magyar tőzsde emelkedésében. A friss adatok alapján a 61 megkérdezett elemző és portfóliómenedzser mindössze 38,4 százaléka véli úgy, hogy a következő hat hónapban emelkedhet a BUX index, ez több mint tíz százalékponttal alacsonyabb érték az egy hónappal korábbi felmérésben szereplőnél.

Az optimista szakemberek aránya utoljára tavaly decemberben, előtte pedig 2009 januárjában volt ilyen alacsony szinten a felmérésben. A pesszimista válaszadók aránya, akik szerint a BUX index az év végén alacsonyabb értéken áll majd, mint most, eközben azonban szintén csökkent, 2,5 százalékponttal, 30,8 százalékra.

A két tábort elhagyók természetesen a stagnálást várók létszámát növelték, a szakértők immár 30,8 százaléka véli úgy, hogy az irányadó mutató ott lesz év végén is, ahol most. A felmérés szerint tehát összességében további emelkedést még nem, áresést már nem várnak, a BUX index ott van jó helyen, ahol jelenleg áll.

Az optimista-pesszimista csoport közötti különbség 7,6 százalékpontra szűkült, ez szintén utoljára decemberben, korábban pedig 2008 februárban mért érték, az egymáshoz viszonyított arányukat mérő szám 1,25, ilyen alacsony szintet is csak a már említett két időszakban ért el a mutató.

Forrás: NAPI

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!