A BUX-index több mint 1300 pontot esett csütörtökön, de nap közben már 13 000 ezer pont alatt is járt. A forgalom 20 milliárd forint körül alakult, a vezető részvények mindegyike veszített árfolyamából, de ugyanez gyakorlatilag az összes kisebb papírra is igaz volt. A BUX-chart tanúsága szerint az ECB kamatcsökkentése kora délután némileg megtámasztotta az indexet, de később nem tudta tartani a szintet. Az OTP Bank részvénye nap közben már több mint 13 százalékos mínuszban is volt, az árfolyam az MNB javaslata után esett igazán nagyot. Ez azért is érdekes, mert elemzők szerint a bejelentés pozitív hírnek minősül. Az IMF-megállapodás keretében a jegybank azt javasolta, hogy a magyar bankok 600 milliárd forintos pénzügyi csomagot vehessenek igénybe, amiért cserébe az állam tulajdonrészt szerezne a magyar bankokban. Piaci találgatások szerint ez alatt az OTP Bankot kell érteni. Végül a bank részvénye korrigált valamelyest, és 10,5 százalékos, 360 forintos gyengüléssel 3080 forinton zárt; a papírok 12,1 milliárd forintos forgalomban forogtak. A legnagyobb esést a Mol részvénye szenvedte el. Az olajcég papírja 12 százalékkal, 1555 forinttal lett olcsóbb annak ellenére is, hogy a Nemzetközi Energiaügynökség ismét a 100 dolláros olaj lehetőségéről írt. A Mol papírja közel 4,8 milliárd forintos forgalomban forgott, és a nap végén 11 390 forinton állt. A Richter 9,2 százalékot, 2660 forinto veszített részvénye árfolyamából, így 26 340 forinton állt záráskor. A gyógyszergyár papírjaira 1,9 milliárd forint értékben születtek kötések. Az MTelekom-részvény 5,8 százalékos gyengülése a blue-chipek között a legkedvezőbb csütörtöki teljesítményt jelenti. A cég papírja mintegy 1,5 milliárd forintos forgalomban forgott, és 598 forinton zárt. Az Egis-papír megúszta 3,6 százalékos, 390 forintos veszteséggel a csütörtököt, így 10 610 forinton zárt a közel 160 millió forintos forgalmat produkáló részvény. A 400 millió forint fölötti forgalmat produkáló Fotex-papír pedig 14,7 százalékkal 400 forintra gyengült nap végére. A kis papírok BUMIX-indexe 6,3 százalékkal 1569 pontra esett csütörtökön.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!