Az idei első negyedévhez képest például már 3,6 milliárd forintos javulást mutat az EBITDA, ami elsősorban az alapanyagárak és a termékárak kedvező változásával magyarázható. Ezek hatására a második negyedéves integrált petrolkémiai fedezet euróban és forintban mérve egyaránt 84 százalékkal javult az első három hónapihoz képest, igaz, az első féléves átlagban a fedezet forintban 26 százalékkal, euróban mérve 32 százalékkal zuhant éves összevetésben.

Az árbevételt − ám egyúttal a költségeket is − csökkentette a fő üzemek tervezett nagy leállása, a mostani karbantartással ráadásul a korábbi hároméves javítási ciklus négyévesre hosszabbodott.

A céget kedvezőtlenül érintette az energia, gáz és gőz árának 29 százalékos átlagos emelkedése is. A devizaárfolyamok elmozdulása következtében mintegy másfél milliárd forintos árfolyamveszteséget volt kénytelen realizálni a vegyipari társaság, ám ezt teljesen ellensúlyozni tudta a fedezeti ügyleteken elért némileg nagyobb nyereség.

A cég negyedéves nettó nyeresége így 193 millió forint lett az egy évvel korábbi 890 milliós pluszhoz képest. A gyatra első negyedévet azonban ezzel nem sikerült ellensúlyozni, az összesített hathavi veszteség még mindig meghaladja a 2,8 milliárd forintot.

Rossz hír, hogy a mérlegzárás fordulónapját követően kedvezőtlen irányba mozdult a piac: a polimertermékárak tovább csökkentek, miközben a forint és az euró dollárhoz viszonyított további gyengülése várható − olvasható a gyorsjelentésben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!