Nem stimmel a Deutsche Bank tesztje

A Financial Times most felfedezte, hogy a Deutsche Bank speciális elbánásban részesült a júliusban zárult banki stessztesztek során, így valójában rosszabb volt a tőkehelyzete 2015 végén, mint amit a hivatalos eredménye mutat. A kivételezésért a szintén frankfurti székhelyű Európai Központi Bank okolható - írja a portfolio.hu.
portfolio.hu, 2016. október 11. kedd, 11:18
Fotó: Reuters

Elvileg egységes az a módszertan, amely alapján az Európai Bankhatóság (EBA) a bankok stressztesztjét lefolytatja, azonban a Financial Times megtudta, hogy a Deutsche Bank speciális elbánásban részesült, figyelembe vették ugyanis a kínai Hua Xia bankban meglévő részesedésének az eladását is, pedig a tranzakció nem ment végbe 2015 végéig (sőt, máig sem történt meg), márpedig a többi bank esetében a 2015 végére vonatkozó adatokat tették közzé.

Az Európai Központi Bank által jóváhagyott speciális elbánás eredményeképpen a Deutsche Bank kedvezőtlen forgatókönyv melletti tőkehelyzete 0,4 százalékponttal rosszabb volt 2015 végén, mint ahogy az az eredmények közzétételében szerepelt.

A Deutsche Bank 7,8 százalékos kedvezőtlen forgatókönyv (adverse scenario) feltételezése szerinti elsődleges (Tier 1) tőkemutatóval rendelkezett 2015 végén a hivatalos eredmények szerint, a Hua Xia eladása nélkül azonban ez csak 7,4 százalék lett volna. Ez még mindig a szabályozói követelmény fölött van, de kevésbé nyugtatta volna meg a piacot, mint a 7,8 százalékos eredmény.

A Hua Xia tranzakciójának speciális kezelésére a stressztesztek eredményét közlő dokumentum lábjegyzetben figyelt fel a Financial Times, eddig ezzel más sajtóorgánum nem foglalkozott. A többi bank esetében nem tartalmazott hasonló kivételt a vizsgálat, a spanyol Caixabanknál márciusban lezárult 2,65 milliárd eurós eszközeladást (tulajdonosa, a Criteria Holding számára) például nem vették figyelembe a vizsgálat során.

A metodológiát jóváhagyó, a Deutsche Bankkal egy városban székelő Európai Központi Bank megvédte magát az esetre reagálva, mondván, ők egységes módszertant alkalmaznak. A Deutsche Bankkal való kivételezést viszont nem kívánta a jegybank kommentálni. A londoni székhelyű Európai Bankhatóság pedig azzal védekezett, hogy több mint 20 egyszeri tételt hagytak jóvá a stressztesztek során 2015-ben történt eseményekhez kapcsolódóan. Apró szépséghiba, hogy a Deutsche Bank említett tranzakciója jó esetben idén fog lezáródni, rossz esetben pedig később vagy soha.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Dakota Summer, 2016.10.11 17:39

Na, mutyiztak a bolsik egy orbitálisat. :P
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html