Nem találja az irányt Európa

Szakértők szerint alig mozduló, de árnyalatnyit emelkedő indexekkel indul a kereskedés szerdán a főbb nyugat-európai tőzsdéken.
Domokos László, 2017. június 28. szerda, 08:48
Fotó: Napi.hu

A globális részvénypiacokon némi megrázkódtatást okozott, hogy a republikánusok kedden elhalasztották az erre a hétre tervezett szenátusi szavazást az új egészségbiztosítási törvényről. A törvénytervezethez nem sikerült elég támogatót szerezni a republikánus szenátorok körében sem, s nemcsak a törvény megvitatásához, hanem már a vitára bocsátásához sem volt meg a megfelelő számú voks. Mindez kétségessé teszi, hogy hosszabb távon mennyire szilárd a republikánus többség az amerikai törvényhozásban - írta az MTI.

Várhatóan jól tartják magukat viszont a pénzügyi szektor papírjai, miután Janet Yellen, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke további kamatemelést helyezett kilátásba.

Kedden csökkenéssel zártak a vezető európai értéktőzsdék. Az FTSE-100 0,17 százalékkal, a DAX 0,78 százalékkal, a CAC-40 pedig 0,70 százalékkal süllyedt. Az euróövezeti EuroStoxx50 0,66 százalékkal ment le.

Az olaj jegyzése kissé gyengült, miután nem hivatalos adatok szerint emelkedtek az amerikai olajkészletek, és a túlkínálat növekedése fenyeget, mert szakértők szerint az OPEC-termeléscsökkentés árfelhajtó hatását kioltja az amerikai termelés növekedése. Az északi-tengeri Brent minőség ára 11 centtel csökkent, hordója kora reggel 46,54 dolláron forgott. Az amerikai West Texas Intermediate (WTI) fajta jegyzése 19 centtel 43,03 dollárra ment le.

Az aranypiac megszilárdult, mert a részvénypiaci zavarok növelték a válságálló befektetési eszköz iránti keresletet. A fém unciáját (31,104 gramm) szerda reggel 1251,91 dolláron jegyezték az azonnali piacon, 0,4 százalékkal magasabban, mint előző este.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK