A keddi napot 7966 ponton zárta a frankfurti tőzsde DAX indexe, ez 0,2 százalékkal volt alacsonyabb az előző napi értéknél. A gyengüléshez csatlakozott az eurózóna perifériája is, hiszen az olasz piac 0,4 százalékot, a spanyol tőzsde pedig 0,3 százalékot veszített értékéből. Jól szerepelt viszont a londoni FTSE és a párizsi CAC-40, melyek egyaránt 0,1 százalékkal kapaszkodtak feljebb.

Európában a befektetők továbbra is elsősorban az olasz politikai helyzet miatt aggódnak, hiszen a választások után kialakult patthelyzetben elvileg pénteken kell összeülnie az új parlamentnek, egyelőre azonban nem úgy tűnik, hogy bármelyik párt is kormányt tudna alakítani. A feszültségeknek köszönhetően az olasz kötvényhozamok egyre közelebb kerülnek a hasonló futamidejű spanyol papírokhoz, a következő napokban a két görbe "találkozása" kulcspont lehet a piacon. A hangulatromlásban közrejátszott az is, hogy még a hétvégén a vártnál gyengébb makroadatok láttak napvilágot Kínában, ezzel az eddig menedékként kezelt gazdaság is a lassulás jeleit mutatja.

A londoni piacot a bányatársaságok húzták pluszba, hiszen a Kazakhmys több mint 6 százalékkal, az Antofagasta pedig 3,1 százalékkal ugrott hétfői árfolyama fölé. A német piac elsősorban a Volkswagennek köszönhette visszaesését, az autógyártó 1,5 százalékkal lett olcsóbb.

Hiába zárt alig néhány ponttal történelmi csúcsa alatt a S&P 500 index hétfőn, a keddi kereskedés első felében nem sikerült átvinnie a lécet. lapzártánkkor a Dow Jones 0,05 százalékkal, a S&P pedig 0,3 százalékkal állt előző napi értéke alatt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!