Makrooldalról kedvezőtlen hír, hogy tovább romlott a gazdasági hangulat Németországban - derül ki a mannheimi székhelyű ZEW májusi felméréséből. A főindex értéke 7,6 pontról 3,1 pontra (féléves mélypontra) csökkent, ami enyhe negatív meglepetést okozott, hiszen a konszenzus 5,0 pont volt.

Hetente változik az eurózóna vezető döntéshozóinak kommunikációja a görög adósságválság rendezése témájában, ugyanis csak egy hete ismerték be először hivatalosan, hogy a nemzetközi hitelprogram nem működik (esetleg további hitelnyújtás lehet szükséges), tegnap viszont már a nagyon óvatos adósság-átütemezés lehetőségéről is nyíltan beszélt az eurócsoport vezetője.

A vállalati hírek közül kiemelhető az osztrák OMV, mely bejelentette, hogy a korábbi két nagy akvizíciójának a további finanszírozása végett 27,27 millió részvényt bocsáthat ki maximum 33 eurós árfolyamon - jelentette be a társaság. Továbbá a sikeres részvénykibocsátás után új vállalati kötvények forgalomba hozatalával szeretné elérni az olajcég, hogy meglegyen a tervezett 1,3 milliárd eurós forrás a terjeszkedés finanszírozására. A hírre 2,5 százalékos mínuszba került az olajcég árfolyama.

További vállalati hír, hogy a francia konglomerátum, a Bouygues 3,4 százalékos esésben áll azok után, hogy tegnap este a profitjának a 81 százalékos csökkenéséről adott számot. A francia kiskereskedelmi cég, a Carrefour viszont 1,5 százalékos emelkedést mutat azok után, hogy megerősítette az idei évre vonatkozó profitvárakozásait, továbbá közölte, hogy kedvező fordulatot lát Belgiumban és Spanyolországban.

A Stoxx szektorindexei közül az alapanyag és a távközlés halad az élen, míg a sor végén a vegyipar és az egészségügy kullog.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!