A forint árfolyama 273,40-es euró jegyzés környékén ingadozott csütörtökről péntekre virradóra. Röviddel hét óra előtt a jegyzés 273,46 forinton állt, szemben a csütörtök délutáni 272,95 forint után.

A hétfőn a 270,80-as, kedden pedig a nap túlnyomó részében 272,40 forint/euró jegyzés környékén stagnált a forint árfolyama, szerdán túlnyomó részben 271,70-272,50 között mozgott a magyar fizető eszköz, majd szerda délután gyengülésnek indult. Csütörtökön a jegyzés 275,15 és 272,15 forint között mozgott.


Az euró erősödött péntekre virradóra a nemzetközi kereskedelemben a dollárral szemben, egészen 1,3838-as jegyzésig, megközelítve a technikai ellenállási határnak számító, 1,3862 dolláros február elején beállított idei árfolyamcsúcsot.A kora reggel 1,3820 dolláron állt az euró.


Az euró erősödése az EKB részéről az inflációs nyomás növekedéséről tett, a monetáris szigorítás szükségességére utaló megjegyzéseknek tulajdonítható. A dollár ugyanakkor csütörtök után péntek hajnalban újabb árfolyam mélypontot ért el a svájci frankkal szemben: az új történelmi mélypont 0,9229 svájci frankos dollár árfolyam. A svájci frank hagyományos befektetési menedék szerepének köszönhetően erősödik az észak-afrikai politikai feszültség miatt kialakult kockázatkerülő nemzetközi piaci hangulatban.


A dollárt 197,53 forinton jegyezték a nemzetközi bankközi kereskedelemben péntek reggel röviddel hét óra előtt. A lengyel zloty 3,9780-as euró jegyzésen állt péntek reggel, a cseh korona árfolyam 24,4870/euró volt.


A kereskedők véleménye szerint a térségbeli devizák árfolyamát továbbra is az észak-afrikai válság nyomán kibontakozott piaci kockázatkerülés határozza meg, ezzel összefüggésben alapvetően gyengülésre lehet számítani. A zloty árfolyama 4,00 feletti euró jegyzésekre gyengülhet az elkövetkező napokban. A cseh korona erősödhet kissé az elmúlt napokban elszenvedett veszteségeinek korrekciójaként, a forint esetében pedig ismét a látótérbe került a 278 forintos euró jegyzésnél húzódó technikai ellenállási határ.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!