A részvénypiac heti forgalma 56,94 milliárd forintot ért el az előző heti 48,45 milliárd forinttal szemben.

A nagy papírok közül egyedül a Mol tudott erősödni, a részvény árfolyama 0,65 százalékkal nőtt, 20 865 forinton zárta a kereskedést, heti forgalma több mint 8,34 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom veszített értékéből a legnagyobb mértékben, 6,13 százalékkal gyengült és 490 forinton zárt pénteken, a heti forgalma meghaladta a 10,10 milliárd forintot.

Az OTP árfolyama 5,06 százalékot esett, 8735 forinton fejezte be a kereskedést, heti forgalma meghaladta a 28,76 milliárd forintot.

A Richter árfolyama 1,94 százalékkal csökkent, pénteken 6511 forinton fejezte be a kereskedést, heti forgalma 9,02 milliárd forint volt.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 1946,03 ponton zárt pénteken, 1,14 százalékkal, 22,39 ponttal alacsonyabban, mint egy héttel korábban.

Hétfőn 144,73 pontos, 0,43 százalékos emelkedéssel, 33 973,59 ponton zárt a BUX. Az erősödés nagyrészt az OTP árfolyamának közel egy százalékos emelkedésének volt köszönhető. Szakértők szerint az OTP számára pozitív üzenet volt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök, a parlament tavaszi ülésszakát megnyitó napirend előtti felszólalásában kedvezően értékelte a magyar gazdaság helyzetét, az idei és jövő évre is 4 százalékot meghaladó GDP-növekedést prognosztizált, miközben a költségvetési deficit 2,4 százalék közelében maradhat.

Kedden 351,40 pontos, 1,03 százalékos emelkedéssel, 34 324,99 ponton, újabb történelmi csúcson zárt a BUX. A nemzetközi részvénypiacokon világszerte pozitív hangulat volt, az amerikai indexek történelmi csúcs közelében voltak, és a német DAX index is megközelítette a 12 000 pontot. A magyar tőzsdén leginkább a Molt vették, az OTP árfolyama pedig 9396 forinton elérte új éves maximumát.

Szerdán korrekció zajlott a magyar piacon, és a nemzetközi tőzsdéken is negatív volt a hangulat. A Magyar Telekom délután közzétett, részvényenként 25 forintos osztalékjavaslata segítette a távközlési cég árfolyamának emelkedését, a többi blue chip azonban csökkenéssel zárta a napot.

Csütörtökön az OTP és a Magyar Telekom jelentős gyengülése húzta le a BUX-ot, a vezető részvények közül ez a két papír volt a nap legnagyobb vesztese. A Mol árfolyama is csökkent, a Richter piacán azonban az egész kereskedés folyamán a vevők domináltak.

Pénteken eladói nyomás uralta a magyar piacot, az összes vezető részvény veszített értékéből. A BUX esését szakértők azzal magyarázták, hogy kezd megszűnni az elmúlt hetek, hónapok vételi ereje. A nagy papírok mozgását emellett még pénteken is az befolyásolta, hogy a Citi csütörtökön eladásra ajánlotta az OTP részvényeit, és ez hatással volt a többi blue chipre is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!