A 30 legnagyobb német tőzsdei társaság részvényeinek többsége ma már külföldi tulajdonban van, 17 cégben kisebbségbe szorultak a németek - írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A Siemensben, a Daimlerben, a Bayerben és az Allianzban már egyharmad alatt van a németek aránya, de például a BASF, az Eon és a Deutsche Bank közgyűlésén is a külföldiek szava dönt. A lap számításai szerint a vezető DAX indexben szereplő társaságok részvényeinek átlagosan már csak mintegy 44 százaléka van hazai tulajdonosoknál, míg tíz évvel ezelőtt ez az érték még kétharmad volt.

Igaz, ehhez nagyban hozzájárult, hogy akkoriban gyakori volt a csúcsvállalatok közötti kereszttulajdonlás, amit a népnyelvben "Németország Rt.-nek" is becéztek. Azután azonban a "vörös-zöld kormány" (az 1998-tól 2005-ig hatalmon levő szociáldemokrata-zöld koalíció) adókedvezménnyel segítette a részesedések elidegenítését, ami az ilyen tulajdonlások leépítéséhez vezetett. Az így felszabadult vállalati részesedések azonban ritkán kerültek ismét német kézbe.

Ma is megfigyelhető, hogy a részvényjegyzéseknél a német befektetők alárendelt szerepet játszanak, mint legutóbb a Commerzbank milliárdos tőkeemelésénél, ahol a legtöbb befektető az USA-ból és Nagy-Britanniából érkezett - írja a lap. A jelenséget azzal magyarázzák, hogy a német nyugdíj-előtakarékossági rendszer nem támogatja a tőkepiacot, valamint a biztosítótársaságok és a magánbefektetők egyaránt kockázatkerülők az országban.

A németeknél 16 cégben van valamely német nagybefektető, amely meghatározó befolyással bír cége életére. Öt esetben ez az állam, a legtöbb más esetben pedig valamely nagytőkés család (például olyan vállalatoknál, mint a Merck, a Tschibo, a Metro Group, a Henkel). Egyedül a Lufthansa maradt sok-sok német kisbefektető és intézményi befektető szórt tulajdonában, és mégis nemzeti kezekben, aminek jobszabályi előírás az oka. A lap mindenesetre hozzáteszi, hogy a külföldiek térnyerése aligha tett rosszat a német cégeknek, hiszen újabb és újabb rekordokat érnek el az exportban, nyereségük és osztalékuk a csúcson van, a globalizáció nyertesei lettek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!