A 70 milliárd dollárnyi vagyont kezelő alap januárban rukkol majd elő a privatizációjára vonatkozó menetrendjével, amelynek keretein belül értékesítenék a társaság részvényeit - írta a Reuters. A tervek szerint a célközönséget túlnyomórészt a helyi lakosságból kikerülő befektetők képviselnék. Az IPO a szuverén alap elképzelései szerint a forrásbevonáson túl nagyban hozzájárulhatna a felelősebb vállalatirányításhoz és a kazah tőzsde nemzetközi szerepének erősítéséhez. A Samrak-Kazyna által kezelt eszközök közt előkelő helyet foglal el az állami olajtársaság, a KazMunaiGas, amely a már tőzsdén forgó leányvállalatával együtt a második legnagyobb ázsiai kőolaj-kitermelő. A szuverén alap még júliusban közölte, hogy idén 6 milliárd dollárnyi tőkét vonna be kínai és orosz forrásokból befektetései finanszírozása céljából. A Samrak tavaly 13 milliárd dollárnyi kölcsönt vett fel Kínától és 3 milliárdos hitelkerete van az orosz Vnyesekonombanknál.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!