Bár az S&P-500 kivételével gyengüléssel zártak pénteken a vezető tengerentúli részvényindexek, a hét egészét így is 2-3 százalék körüli többlettel abszolválták. A közel három évtizedes mélypontra visszaeső amerikai fogyasztói bizalmi index
alaposan elkedvetlenítette a befektetőket, de az általános hangulat szempontjából kedvezőtlenül hatott a Goldman Sachs jelentősen felemelt olajárprognózisa nyomán új rekordon, 127 dollár felett tetőző olajjegyzés is.

Az energiaszektor részvényei persze drágultak, miközben a bankrészvények alatt a Merrill Lynch vágta a fát, ugyanis a hitelpiac gyengélkedésére hivatkozva két regionális hitelintézet részvényeit is eladásra javasolta. A Goldman ezzel párhuzamosan azt prognosztizálta, hogy a magasabb energiaköltségek kedvezőtlenül hatnak majd a kiskereskedelmi szektor nyereségére - nem is csoda hát, hogy az iparág képviselőinek papírjai szintén lejtőre kerültek. A Kraft Foods ázsióját eközben az javította, hogy a milliárdos befektető Warren Buffett cége, a Berkshire Hathaway az első negyedévben részesedése növelésére használta ki a részvényárfolyam süllyedését.

A vezető nyugat-európai részvényindexek ugyanakkor erősödtek pénteken, részben a cégfelvásárlási spekulációknak köszönhetően. A brit atomerőműveket üzemeltető British Energy részvényei például több mint 5 százalékkal emelkedtek azután, hogy a cég közölte, több vételi ajánlatot is kapott, méghozzá a papírok csütörtöki záróára felett. Folytatta csütörtökön megkezdett menetelését az Icap is, miután a Daily Telegraph arról számolt be, hogy a világ legnagyobb, bankok közötti ügyleteket lebonyolító brókercégére az InterContinentalExchange készül ajánlatot tenni.  Az olajcégek papírjai szintén a nyertesek közé iratkoztak fel, de érdekes módon velük tartottak az olajárra igen érzékeny légitársaságok részvényei is annak nyomán, hogy a nyereségének megduplázódásáról beszámoló British Airways hét év után először készül osztalékfizetésre.  

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!