A kormányt nem a rövidtávú pénzügyi és politikai haszonszerzés, hanem a hosszú távú stratégiai gondolkodás vezette a Mol 21,2 százalékos részvénycsomagjának visszavásárlásakor - áll a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményében. "A kormány továbbra is arra törekszik, hogy gyarapítsa a nemzeti vagyont és megerősítse az állam tulajdonosi szerepét a nemzetgazdasági szempontból stratégiai jelentőségű vállalatokban." Utóbbi mondat úgy hangzik, mintha az állam nem zárná ki, hogy más cégekben is tulajdont akar szerezni.

A kiadott dokumentum hangsúlyozza: a Mol-részvények visszavásárlásához a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nem vett igénybe közvetítőket, pénzügyi tanácsadót, befektetési bankot, ami a hasonló nagyságrendű ügyekkel összevetve nagyon jelentős tranzakciós költségmegtakarítást eredményezett.

Amint arról nagy visszhangot kiváltott cikkünkben beszámoltunk, az augusztus 9-ei napközbeni tőzsdei árfolyam alapján 128,5 milliárd forinttal ért kevesebbet ez a Mol-pakett, mint amennyibe került. A péntek déli árfolyam alapján - amikor is a csütörtöki záróhoz képest már 1,5 százalék volt az emelkedés - 133,2 milliárd forint a mínusz, az elmúlt napokban elért 15 500 forintos árfolyam-mélypont idején pedig meghaladta a 153 milliárdot. A május végén megkötött részvény-adásvételi ügylet július 6-án zárult le. Azóta a részvényárfolyam mindvégig a 22 400-as vételár alatt volt, a legkisebb bukó az időszak 21 450-es csúcsárfolyamával számolva 22 milliárd forint volt. Az adásvételi szerződés megkötése után májusban egészen 23 990 forintig ment fel az árfolyam, ami 35,3 milliárddal emelte a pakett értékét.

Az NFM - vélhetően korábbi cikkünk kapcsán - azt közölte, hogy "veszteség csak akkor keletkezne, ha a kormány felelőtlenül kezdene el kereskedni a tőzsdén a részvényekkel, ami azonban ellentétes a kormány szándékaival. A MOL részvények az európai olajvállalatokhoz képest továbbra is jól teljesítenek. Az elemzők előrejelzése szerint a MOL részvényárfolyama rövid és közép távon ugyan fluktuálódhat, de hosszú távon biztatóan magas, 25 .000 Ft feletti célár valószínűsíthető. A tőzsdei vállalatok részvényeinek jelenlegi árzuhanását a nemzetközi pénzpiac válsága idézte elő, a globális pénzügyi- és tőkepiaci folyamatok befolyásolása pedig kívül esik a kormány hatókörén".

Az NFM közleménye arra nem tér ki, hogy a 25 ezer forint feletti célár honnan származik - az viszont biztos, hogy a Reutersen elérhető 15 elemzői árfolyamprognózis mediánja 24 500 forint, a legmagasabb előrejelzés 28 830, a legalacsonyabb 14 013 forint.

A bejelentés kapcsán lapunk megkereste a szaktárcát, a következő kérdésekkel:
- A közlemény azon állítása, hogy "A kormány továbbra is arra törekszik, hogy gyarapítsa a nemzeti vagyont és megerősítse az állam tulajdonosi szerepét a nemzetgazdasági szempontból stratégiai jelentőségű vállalatokban", jelenti-e azt, hogy más cégekben is részesedést vásárolna? Ha igen, mely ágazatok, vállalatok lehetnek ezek?

- A közleményben foglaltak jelentik-e azt, hogy ha - amint arra korábban a kormányzati források utaltak - szükségessé válik a pakett egy részének értékesítése a jövő évi költségvetési folyamatok függvényében, az nem a tőzsdén keresztül történik majd? Akkor is értékesítenek-e a pakettből szükség esetén, ha a tőzsdei ár alacsonyabb marad a vételi árnál?

A minisztérium minderre az alábbi választ adta:
"A Kormány az Alaptörvényben lefektetett elvek szerint Magyarország hosszú távú gazdasági stabilitását szem előtt tartva felelősen gazdálkodik a nemzeti vagyonnal, a közösség érdekeit figyelembe véve törekszik annak gyarapítására és a stratégiai jelentőségű vállalatok magyar tulajdonban való megtartására.

Fontos kiemelni, hogy ellentétes a Kormány szándékaival a MOL-pakett bármekkora hányadának felelőtlen értékesítése a tőzsdén, mivel a Mol-részvénypakett megvásárlásával a Kormányt nem a rövidtávú pénzügyi és politikai haszonszerzés vezette, hanem a nemzeti vagyon növelése és az állam tulajdonosi szerepének megerősítése e nemzetgazdasági szempontból stratégiai jelentőségű vállalat tekintetében."

Későbbi levelükben egyértelműsítették: "nincs napirenden a MOL-értékesítése".

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!