Nincs megállás: új dollár- és olajrekord

Újabb csúcsok dőltek meg szerdán, egymástól nem függetlenül.
NAPI Online, 2008. március 12. szerda, 18:20
Fotó:

A zöldhasú euróval szembeni árfolyama megint rekordot állított be azt követően, hogy a keresztárfolyam 1,5514-en tetőzött szerdán. A dollárgyengülési hullám oka a Fed legújabb mentőövével szembeni elégedetlenségben keresendő; a jegybank tegnap jelentette be, hogy 200 milliárd dollárnyi hitelt tesz elérhetővé a jelzáloghitel-intézetek számára, annak érdekében, hogy enyhítsen a hitelpiacok pangásán. A vezető bankok azonban jelezték: nem biztos, hogy a csomag segít megtörni a befagyó hitelpiacok jegét. Ahogyan a Merrill Lynch globális devizapiaci stratégája fogalmazott: a Fed intézkedése nem csodaszer a dollár számára, sokkal inkább csak aszpirin. A Citigroup eközben olyan kommentárt tett közzé, amely szerint a hitelpiaci aggodalmak várhatóan fennmaradnak, és egyre nagyobb kihívást jelent egy elhúzódó recesszió kikerülése.

Az újabb történelmi mélypontot elérő dollárkurzus viszont az ilyenkor szokásos menetrendnek megfelelően feljebb lendítette az olaj jegyzését. Az amerikai könnyűolaj hordója a New York-i kereskedésben 109,85 dollárra ugrott, mivel a gyengülő amerikai devizáról sok befektető és spekuláns inkább az áru- és nyersanyagpiacokra vált. Nem sokkal korábban még enyhült az olajár, az amerikai készletek emelkedésének hírére.

A Federal Reserve tegnapi bejelentése még erőt adott a dollárnak, amely így képes volt erősíteni a jennel szembeni árfolyamát, egyúttal az elmúlt hat hónap legnagyobb arányú emelkedését könyvelhette el a távol-keleti fizetőeszközzel szemben, ám ma délutánra ennek a több mint másfél százalékos emelkedésnek már csak halvány nyomai látszottak. A piaci szereplők ugyanis úgy vélik, hogy a hitelpiacokat megbénító likviditáshiány enyhítésére nem lesz elegendő a Fed által rendelkezésre bocsátott pénzmennyiség.

A devizapiaci kereskedők háromnegyed százalékpontos vágásra számítanak a Fed részéről, hiszen egyedül ebben látják a lehetőséget a recesszió elkerülésére; a dollárnak az sem kedvez majd, hogy eközben az ECB kivárásra építő és az inflációs fenyegetettség ellen irányuló monetáris politikája újabb megerősítést nyert a legutóbbi kamatdöntő ülést követően, az elemzők pedig biztosak abban, hogy az eurózónában alkalmazott alapkamat változatlan marad.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK